Vízből kincs lesz

Forrás: turizmus.com

 2017. december 22. 15:25

A hazai gyógyvizek turizmusra gyakorolt hatása az egyik legfontosabb tényező, amelynek köszönhetően fürdőink és szállodáink látogatottsága tovább emelkedhet a jövőben is.

Az új gyógyfürdők kialakításának legelső feltétele a bizonyítottan hatásos, minősített gyógyvíz. Utánajártunk, milyen minősítési folyamaton kell ehhez átesni.

Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

"Bár az utóbbi években jelentősen szigorodtak a jogszabályi feltételek, a jól átgondolt gyógyvízminősítési folyamat sikeres indulást szavatolhat egy vállalkozás részére"– állítja dr. Ördögh József szakmérnök, aki országszerte több gyógyfürdő születésénél jelen volt. A szakembert alapvetően egy vállalkozó vagy pedig a helyi önkormányzat keresi meg kérésével. Mint mondja, az első és legfontosabb, hogy egy akkreditált laboratórium által kiadott teljes kémiai és bakteriológiai eredmény megszülessen.


Ezeket a vizsgálatokat évek óta a Synlab végzi számukra. Míg korábban  szükség volt az állami laborok közreműködésére, ma már itt is rugalmasabbak a feltételek. Amennyiben az üzleti terv megkívánja,hogy az adott kút vizét ásványvízzé is nyilvánítsák – mert például palackozni is szeretné a tulajdonos –, ez is megvalósulhat,méghozzá jóval rövidebb úton, de ez már nem érinti a gyógyvízminősítési protokollt. Ezek után következik annak bizonyítása, hogy valóban gyógyhatású-e az adott víz, hiszen hiába a minden igényt kielégítő ásványianyag-tartalom, ha az összetétel emberi szervezetre gyakorolt hatása nem bizonyítható. Objektív feltételrendszernek kell megfelelni, melyben jelentős szerepet játszik az orvosi kontroll.

Egy megfelelő szakember (reumatológusszakorvos) a feltételezett gyógyhatás bizonyításacéljából kidolgozza az orvosi tervet,amelyet a minősítési eljárást felügyelő orvosetikai bizottság elbírál. Az előzetesfelmérés során kiválasztják a pácienseket,akiknek az állapotváltozását megfigyelve az orvos – az előzetesen lefektetett objektívszempontok alapján – elkészíti a végső szakvéleményt. Itt akár egy könyökízület dőlésszögének változása is számszerű adatként kerül a bonyolult matematikai-statisztikai képletbe. Az adatok végső összegzésével minősülhet bizonyítottnak az adott kút vizének gyógyhatása.

A Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ esetében rövidesen 4 termálkút ad gyógyvizet

„A Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ esetében pillanatnyilag három termálkút szolgáltatja a kiváló minőségű gyógyvizet, a negyediknél épp most zajlika gyógyvízzé történő minősítés procedúrája”– tudtuk meg Gál József létesítményvezetőtől. Elmondása szerint a gyógyvíz eredeti bevizsgálását, majd a folyamatos, havi ellenőrzéseket is mindig a Synlab végezte a fürdő számára. Termálkútjaik felülvizsgálatára épp a közelmúltban került sor, melynek során a hatóság szerencsére mindent rendben talált. (X)

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a turizmus.com magazin 2017. decemberi számában jelent meg.

A turizmus.com magazin havonta jelenik meg (évi 10 lapszám), s kizárólag előfizetés útján juthat hozzá.

Előfizetőként az alábbi előnyöket élvezheti:
• napi turizmus.com bulletin – e-mail hírlevél
• 50% kedvezmény a Turizmus Kft. egyéb kiadványaira (Vendéglátás magazin, Business Traveller Hungary magazin, TOP 50 kiadvány, stb.)