Biztonságos működés az ellenőrzések nyomán - fókuszban a Legionella

Forrás: turizmus.com magazin

 2017. november 24. 15:19

A vendéglátó- és szálláshelyeken legalább egy olyan terület akad, ahol kötelező Legionella-szűrést végeztetniük egy viszonylag friss rendelet nyomán. Ez lehet a légkondicionáló berendezés, de akár egy fürdőkomplexum több egysége.

 

A Legionella kórokozója igen gyakran kimutatható a civilizált életvitel környezetében előforduló pangó vizekben, így légkondicionáló-és hűtőrendszerek kondenzvíz-tartályaiban, fürdőkben, tusolókban, szökőkutakban, de akár fogászati fúrókban is. Ma már alapvető, hogy a fürdő- és szállodaüzemeltetők folyamatos vízellenőrzéseket végeztetnek, kivédve a bakteriális fertőzések okozta megbetegedések lehetőségét. A Legionella jelenléte azonban jóval nagyobb veszélyt hordozhat, a súlyos tüdőgyulladáson át, akár halálos kimenetelű is lehet egy fel nem ismert fertőzés. Az érintett fürdő- és szállodavezetők, tulajdonosok ma már talán tájékozottabbak ebben a kérdésben, mint a rendelet bevezetésekor, de mégis előfordul, hogy több helyen még csak nem is hallottak erről a rendeletről– mondja Brezovszky Dénes független legionella szakértő.
Talán a fürdők, gyógyfürdők, uszodák voltak, akik régebben is foglalkoztak a Legionellával, intézkedéseik azonban nem voltak egységesek, szervezettek. A konkrét tennivalókat, adminisztratív feladatokat a rendelet pontosan leírja, ezért nagy előrelépés, hogy egyértelműsíti a kötelező önkontrollt az érintett területeken.

 

A (49/2015.(XI.6.) EMMI Legionella rendelet 2016. 02. 04-től hatályos

A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre, illetve a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre vonatkozó előírások betartásáért a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában tulajdonosa felel. Ezekben a létesítményekben a kockázatértékelés elkészülte után az Országos Közegészségügyi Központ által összeállított módszertani levél szerint meghatározott gyakorisággal monitoringot kell végezni a magas és fokozott kockázatok esetén.
Kockázati közegnek tekintendő minden olyan épített vízrendszer, ahol együttesen adottak az alábbi feltételek:
a rendszerben 20-50°C közötti víz van
a rendszerben fennáll a pangó vízterek kialakulásának veszélye
a rendszer használata során vízpermet (aeroszol) képződik.

VÍZVIZSGÁLATOK:
Legionella-csíraszám meghatározást kell végezni az olyan ivóvízhálózatok, használati melegvíz-rendszerek, közfürdők, meleg vízzel töltött fürdőmedencék esetében, amelyeknél aeroszol képződhet, továbbá a nedves hűtőtornyok, egyéb kockázati berendezések esetében, melyek 20-50°C-os hőmérsékletű vizet tartalmaznak, és fennáll az aeroszolképződés lehetősége (pl. nedves légmosó, párásító, permetező, nagynyomású vizes tisztító, szökőkút, fogászati kezelőegység, meleg víz felhasználására szolgáló napelem stb.).
A kockázatbecslést a létesítmény üzemeltetésében bekövetkezett, a Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg paramétereit érintő változást követően 30 napon belül ismételten el kell végezni.

 

Kockázatelemzés szakértőkkel

Mindenekelőtt szakértőink segítségével, kockázatelemzés során mérjük fel, hogy milyen veszélyforrások, hibalehetőségek adódhatnak, amelyek miatt elszaporodhatnak a kórokozók. A közfürdők, továbbá az olyan fürdőegységek, ahol aeroszol képzésére alkalmas elemek is részei az élménynek (pezsgőfürdők, látványelemek) kiemelt fertőzési kockázatot jelentő létesítménynek minősülnek. A gyógyvizek tekintetében viszonylag szerencsésnek mondható a helyzet, mert bár fertőtleníteni képtelenség a gyógyhatás gyengítése miatt egy ilyen nagy víztömeget, mégis aki emelten magas hőmérséklet szaporodásra képtelenné teszi a baktériumokat. Ha a rendeletet korrekt módon betartják, és elvégeztetik az abban meghatározott monitoringot, akkor megfelelő kockázatkezelést alkalmaz egy felelős üzemeltető. Ausztriában és Németországban már évekkel ezelőtt létezett ilyen komplex szabályozás, amely – alkalmazkodva az Európai Uniós szabályozáshoz –, a közelmúltban hazánkban is bevezetésre került.

Aluldiagnosztizált megbetegedések
Mindezek ellenére felmerül a gyanú, amelyet több érintett szakértő is kiemelt, hogy a Legionella megbetegedések aluldiagnosztizáltak. Ez azt jelenti, hogy a statisztikák nem valósak a betegségsajátosságai folytán, mire kiderülne az ok, már késő, így a diagnózis eredete bizonyítatlan marad. Ezért is kiemelten fontos a folyamatos ellenőrzés biztosítása, amelyhez megfelelő szakértőket kell találni.

Merkelt Szilvia

Fotó: az Accent Hotels üzemeltetési igazgatója

Helyes döntés volt
A szállodaipar a bizalomra épül, a vendégek is ezt várják el tőlünk, ezért az alap, hogy minden jogszabályt betartunk – mondta el lapunknak Merkelt Szilvia, az Accent Hotels üzemeltetési igazgatója. Egy szálloda működése során alapvető feltétel, hogy a vendégek testi épségéért, valamint személyes adataik és értékeik biztonságáért mindent megteszünk, a különböző jogszabályok és határozatok által előírtakra folyamatosan figyelmet fordítunk, és így képesek vagyunk azoknak megfelelni. A 2015-ös Legionella rendelet bevezetése óta minden szállodánkban helyzetfelismerést, ún. kockázatelemzést kellett készíteni, ami jelentősen több adminisztrációval és költséggel járt. Ezt az elemzést egy külsős szakértő bevonásával végeztettük el. Bizonyos ellenőrzéseket ugyan végeztünk már korábban is, de ilyen mértékű rendszerezett és tudatos szűrés nem történt. Megbízható, referenciákkal rendelkező országos partnert kerestünk, melyet a Synlab Hungary Kft.-ben találtunk meg, bízva a hazai és nemzetközi referenciáikban. Szállodaláncunkban praktikusan központi beszerzés működik, de a szállodák természetesen egységenként is tehetnek javaslatokat. Szakértőválasztásunk főképp a kedvező ár, az országos lefedettség biztosítása, valamint a közös adminisztrációs rendszer használata miatt utólagosan is helyesnek bizonyult – emelte ki Merkelt Szilvia. (X)

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a turizmus.com magazin 2017. novemberi számában jelent meg.

A turizmus.com magazin havonta jelenik meg (évi 10 lapszám), s kizárólag előfizetés útján juthat hozzá.

Előfizetőként az alábbi előnyöket élvezheti:
• napi turizmus.com bulletin – e-mail hírlevél
• meghívás a turizmus.com szakmai rendezvényeire
• 50% kedvezmény a Turizmus Kft. egyéb kiadványaira (Vendéglátás magazin, Business Traveller Hungary magazin, TOP 50 kiadvány, stb.)

 

 

.