A legfontosabb kritériumok egy minőségi jigfej esetében

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. november 12. 12:32

Mitől lesz igazán kiváló egy jigfej? Miben rejlik a minőségi jigfejek titka? Milyen sajátosságokra és tényezőkre javasolt módszeresen odafigyelni akkor, amikor elsőrendű jigfejekkel szeretnénk felszerelkezni egy közelgő horgászathoz?

Ezek a kérdések jelentik majd a bejegyzés központi témáját. Csak remélni tudjuk, hogy a cikk praktikus segítség lesz a pergetéshez való felkészüléshez.

 

Miért lényeges egyáltalán a jigfej kiválasztása plasztikcsalis pergetésnél?

Gumihallal vagy twister csalival horgászva több szempont is egyértelműen indokolja, hogy mindenképp vegyük komolyan a jigfej kiválasztásának kérdését. A megfelelő méretű és minőségű jigfej használatával eleve hatékonyabb a csalivezetés, ami több kapást eredményezhet.

Persze az is lényeges tényező, hogy a plasztikcsalira rárontó süllőt, kősüllőt vagy csukát sikerüljön egyrészt megakasztani, másrészt a fárasztás is lehetőleg minél kedvezőbb eséllyel tudjon a hal partra terelésével megvalósulni.

Úgyhogy a jigfej mérete, anyaga és formája egyaránt kulcsfontosságú lehet annak kapcsán, hogy a pergetőhorgászat lehetőleg minél sikeresebb legyen.

 

Ami árulkodó jelnek bizonyulhat a jigfej nem megfelelő minőségéről

Kezdjük a részletek közelebbről történő szemlélését a horog kérdésével. A jigfej esetében a vastagság, illetve a hegy milyensége egyaránt döntő körülmény, ahogyan a szakáll mérete is.

Nyilván nem titok, hogy minél hegyesebb horog található a jigfejen, annál könnyebben fog akadni a műcsalira rárontó ragadozó. Persze a Fishinda webáruház jigfejei között azt is érdemes megnézni, hogy a horog szára ne legyen túl vastag, ugyanakkor ne is kelljen félni a kihajlástól.

A mérete sem elhanyagolható. Sem a túlságosan nagy, sem a túlságosan vastag szakáll nem nevezhető optimálisnak, mivel ez szintén könnyen lehet a halvesztés oka. Leginkább a vékony, tűhegyes horog használata a célravezető, viszonylag kisebb szakállal és kifogástalan minőségű anyagokkal.

 

A horog mellett a gömbfej is alapvető sajátossága egy jó jigfejnek

Ahhoz, hogy konkretizáljuk egy kicsit a dolgot, leginkább a gömbfej átmérője lehet a döntő tényező. Merthogy a túl nagy bunkót a süllő nehezebben képes a plasztikcsalival együtt elkapni, ami elrontott kapásokat, illetve halvesztést eredményezhet fárasztás közben.

Ennek szellemében a hosszúkás forma lehet a keresett megoldás, hogyha valóban a minőségi jigfej megtalálása a cél. Vagyis a hosszabb, nyújtott jigfej választásával jobban járhatunk, mert ez a kialakítás erőteljes akadásokat hozhat a konyhára.

fishinda

Minél hegyesebb horog található a jigfejen, annál könnyebben fog akadni a műcsalira rárontó ragadozó

Fotó: fishinda.com

Mindazonáltal a jigfej súlyának a tudatos választására is erősen javasolt odafigyelni. Lehetőleg úgy, hogy a fej minél inkább segíteni tudja a műcsali hatékony mozgását, minél kedvezőbb eséllyel kapásra ingerelve az éppen arrafelé portyázó rabló halakat.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.