Ezt érdemes tudni a napelemes rendszerek biztosítása kapcsán

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. július 16. 11:39

A napelemes rendszer esetében nemcsak a várható élettartamot, hanem egyéb, váratlan eseményeket is érdemes figyelembe venni biztosítás kötésekor. Cikkünkben segítünk, milyen biztosítást érdemes kérni napelemes rendszerünkre!

Mi minden tehet kárt egy napelemes rendszerben?

Az időjárási viszontagságokat nem befolyásolhatjuk, ám elláthatjuk napelemes rendszerünket megfelelő biztosítással. Az elemi károk ugyanis, mint a villámcsapás, extrém jégeső vagy tűz, komoly problémákat okozhatnak a napelemek működésében. Elég, ha egy villám a közelben ér földet, ugyanis annak indukciós hatása is tönkreteheti a napelemeket, akárcsak elektronikai berendezéseinket.

Mivel hazánk is jelentősen ki van téve a jégesőknek, érdemes gondoskodni a napelemek biztosításáról. A szerződésben pedig fontos feltüntetni a napelemes rendszer árát is, hiszen az értéke jelentős. A Solarzone nagyszerű, széleskörű biztosításai segítségével nem kell aggódnod az elemi károk miatt!

Az időjárási viszontagságokat nem befolyásolhatjuk, ám elláthatjuk napelemes rendszerünket megfelelő biztosítással

Fotó: solarzone.hu

Sajnos előfordulhat olyan is, hogy a rendszer tudatos rongálásnak lesz kitéve, vagy eltulajdonítják annak bizonyos részeit. Ilyen esetben, amennyiben nem rendelkezünk biztosítással, nemcsak az eszközöket kell újra beszereznünk, de a telepítés munkadíját is meg kell térítenünk.

 

Milyen biztosítási csomagok közül választhatunk?

Biztosítások tekintetében megkülönböztethetőek a cégeknek és a magánszemélyeknek szánt opciók. Éppen ezért ingatlanra történő biztosításkötés esetében érdemes a napelemre és napkollektorra is védelmet kérni.

Ilyen esetben a biztosítási összeget ennek alapján határozzák majd meg a szerződésben, mely kiterjed az összes épületre is biztosított kockázati tényezőkre. Azonban a lopás, törés és vandalizmus külön kategóriának számít, ezért kiegészítő csomaggal vehető igénybe ennek védelme. Amennyiben az inverter vagy az akkumulátorok víz vagy alápincézett lakóépülethez közel helyezkednek el, árvízveszély ellen is javasolt biztosítást kötni.

 

Ilyen esetben javasolt biztosítást kötni

Amennyiben a napelemes rendszer bizonyos részei a pinceszint alatt vagy a pincében helyezkednek el, érdemes a pincét is biztosítani. Bár egy ilyen szerződés hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnhet, rengeteget segíthet, amennyiben otthonunkat vagy a napelemes rendszert valamilyen kár éri. Éppen ezért érdemes alaposan áttanulmányozni a termékismertetőket és a biztosítási lehetőségeket is, hogy elkerülhessük a kellemetlen meglepetéseket.

Amennyiben a napelemek telepítéséhez hitel igénylése szükséges, a bank ragaszkodhat a teljes rendszer biztosításához. Ebben az esetben is javasolt nem csupán a minimális összegre, hanem teljeskörű, kiegészítő lehetőségekkel élni a biztosítás kötésekor. Vagyonvédelem és riasztó megléte esetén pedig érdemes ezt jelezni a biztosítónak, mert kedvezőbb feltételű ajánlatot kaphatunk.

Bízd a napelemes rendszer kiépítését a Solarzone nagyszerű szakértelmére a tervezéstől egészen a telepítésig!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.