Optimális hőszigetelés-vastagság modern otthonokban

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. július 12. 11:36

A megfelelő szigetelés minden otthonban fontos, a jó kivitelezés segítheti otthona hatékony fűtését, az optimális hőszigetelés-vastagság pedig nagyon fontos.

Ez akkor is igaz, ha otthonában például hőszivattyú üzemel. A fűtési rendszer nem lesz annyira hatékony, ha otthona nagy mennyiségű hőt enged át a falakon, a padlón és a tetőn át.

Ha szeretné javítani otthona hőszigetelő képességét, a padláson lévő extra párnázat hozzáadása jó kiindulópont lehet. Ez a feladat nem okoz túl nagy rendetlenséget, de évente szép összeget takaríthat meg az energiaszámláin.

Ha a tetőtér szigetelésén gondolkodik, akkor elegendő szigetelőanyagot kell vásárolnia a munkához. De mennyi az elég, és hogyan számolja ki ezt? A legjobb, ha szakember segítségét kéri a tervezés és kivitelezés során is, de a vázlatos számításokat Ön is elvégezheti. Figyeljen a vastagság és a szigetelendő felületek pontos területére.

Ma már a szigetelés vastagsága elérheti a 100 mm-t is

Fotó: naturicagroup.hu

 

Tetőtér szigetelése – mennyi az annyi?

Az első fontos lépés annak kiszámítása, hogy mennyi szigetelésre van szükség. Ha nem szeretne feleslegesen pénzt költeni, először el kell döntenie, milyen vastag szigetelést szeretne.

 

Milyen vastag legyen a padlásszigetelés?

A padlásszigetelés minimálisan ajánlott vastagsága az évek során jelentősen változott. A ‘80-as évektől kezdődően hazánkban kezdett terjedni a hőszigetelés fogalma, és ezzel együtt az építőiparban alkalmazott technológiák. Ma már a szigetelés vastagsága elérheti a 100 mm-t is.

Ajánlott az új építésű ingatlanok esetében a 270 mm vastagságú szigetelés is. Ezért érdemes ellenőrizni, hogy az adott ingatlan esetében milyen vastag a régi szigetelés. Ha meg tudjuk határozni, hogy milyen vastag a meglévő rendszer, akkor ebből kiszámolható, hogy milyen további kiegészítésre lesz szükség.

A természetes anyagok használata is nagyon fontos, főleg az új szigetelési rendszerek építése során. A Naturica Group STEICO termékei kiemelt minőséget képviselnek és kíméletesek a környezettel szemben. Nézze meg a környezetbarát hőszigetelő anyagok teljes körű választékát. Ha fontos Önnek a környezet megóvása és a fenntartható lakókörnyezet, akkor válassza a Naturica Group STEICO szigetelőanyagait!

Fontos, megjegyezni, hogy a régi szigetelés esetenként összezsugrodhatott az idő során. Emiatt nem biztos, hogy kitölti a falfelületek közötti részeket. Ez jelentős hőveszteséghez vezethet. Érdemes beruházni egy megfelelő szigetelésbe, amely akár 270 mm is lehet, mert ezzel akár 50%-kal is csökkentheti a fűtésszámláit.

 

Környezetbarát hőszigetelés: hosszút távon is megéri

Ha mindezek mellett természetes anyagokat használ az otthona szigetelésére, akkor nemcsak pénzt spórolhat, de még az egészséges lakóklímát is biztosíthatja. Szeretnénk a figyelmébe ajánlani a farost, juhgyapjú, valamint a kender szigeteléseket. Ezek mentesek a káros kipárolgásoktól és nem veszélyesek a környezetre. Teljes mértékben újrahasznosíthatók, és a szigetelőképességük több esetben túlszárnyalja a hagyományos anyagokét.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.