Tippek arra az esetre, ha nem elég nagy a lakóterünk

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. május 14. 12:33

Nem mindig lakunk éppen akkora lakásban, amilyenben szeretnénk. Általában kisebb, mint kellene, ráadásul sokkal több bútorral szoktuk telepakolni, mint amennyit elbírna. De ha nem bútorraktárt csinálunk belőle, akkor a kacatjainkkal szórjuk tele. Nézzük meg, mivel varázsolhatnánk nagyobb lakóteret!

 

Hogyan lesz a kis helyiségből óriási?

Természetesen, ha az alaprajz adott, nem bontunk falakat. Viszont apró trükkökkel el tudjuk kerülni, hogy továbbra is úgy érezzük, mintha minden össze lenne zsúfolva körülöttünk, és el tudjuk érni, hogy tágasabbnak, nagyobbnak hasson a környezet.

Sokak által ismert megoldás a tükrök elhelyezése. Minél nagyobb, annál jobb, annál inkább megduplázza az adott helyiséget. Másrészről viszont vigyázzunk, tükröt hálószobába olyan helyre tegyük, hogy lehetőleg ne zavarjon az alvásban.

geminiduo

Minél nagyobb a tükör, annál jobb, annál inkább megduplázza az adott helyiséget

Fotó: www.geminiduo.hu

A tükör ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a fényeket is visszatükrözze, így még jobban megvilágítja a teret, nem fogjuk azt érezni, hogy összenyom a lakás. Tükrökből több kisebbet is el lehet helyezni ugyanazon a felületen. Egy helyiségben viszont több különböző falra ne tegyünk, mert akkor azt fogjuk elérni vele, hogy egy elvarázsolt kastélyban érezzük majd magunkat.

Ha nincs elég szabad falfelületünk, akkor használjunk tükrös szekrényt, amely eléggé közkedvelt darab. Tükrös szekrényeket tehetünk előszobába, mosdóba, akár konyhába is. Ugyanakkor ne legyen túl sok bútordarab a lakásban, és a szekrények ne gardróbszobaszerűek, azaz nyitottak legyenek. Az elöl hagyott holmik is a rendezetlenség, zsúfoltság benyomását keltik, így csökkentik látszatra a teret.

Tágítani a színekkel is tudunk. A legalapvetőbb szín ilyen esetben a fehér, de ha ódzkodunk tőle, akkor a világossárga, világoszöld, halvány pasztell, bézs színek is még beleférnek. Ha tudunk változtatni az ablakok méretén, érdemes azokat is növelni, hogy még több fény jöjjön be.

 

Nagy terekből kis helyiségek

Könnyebb dolgunk van, ha túlságosan nagy a helyiség, amiben élünk. Újabb bútorokat költöztethetünk be, amelyek térelválasztóként is funkcionálhatnak. Egy nagy U-alakú kanapé teljesen betölti a teret. Ha tetszőlegesen rakhatjuk össze belőle a fekvőfelületet, még változatosságot is vihetünk a nagy terünkbe. Persze ilyenkor is vigyázni kell, hogy ne vigyük túlzásba, hiszen egy nagy helyiség is lehet túlzsúfolt.

A bútorok stílusát tekintve, a rusztikusabb, tömörebb darabok is jobb hangulatot árasztanak magukból egy nagyobb nappaliban. A kanapé előtt jól jön egy dohányzóasztal, az étkezőbe egy szétnyitható konyhaasztal sok székkel.

Természetesen azon is érdemes lehet elgondolkodni, ha statikailag kivitelezhető, és mi vagyunk a tulajdonosok, hogy újabb falakat húzzunk fel, így kicsinyítve a teret. Összefoglalóan mindegy, hogy kicsiből nagyot vagy fordítva, a lényeg, hogy a jó ízlést és az egyensúlyt mindig szem előtt kell tartani, a bútorzat egységben legyen a környezettel és velünk, hogy mindig jól érezzük magunkat a lakásba belépve!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.