Eladják a Bálnát az államnak

Forrás: turizmus.com

 2019. március 27. 14:14

A Fővárosi Közgyűlés 18 igennel, 9 nem ellenében támogatta a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ eladását.

A testület a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés elfogadásával úgy döntött: elfogadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. február 28-ai előzetes ajánlatát. Így nettó 11 milliárd 223 millió 970 ezer forintért eladja az államnak a Bálna kulturális központot, valamint a vele funkcionálisan egységet képviselő ingóságokat.

A szerződés szerint a vételárat a birtokba adás napján, de legkésőbb az azt követő munkanapon kötelesek átutalni a fővárosi vagyonkezelő központnak. A 3 milliárd 30 millió 472 ezer forint áfát az MNV fizeti meg közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

A Bálna sorsra végre teljes mértékben rendeződhet

Fotó: balnabudapest.hu

A birtokba adásnak június 30-áig meg kell történnie, és addig a Budapest Történeti Múzeum, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az általuk birtokolt helyiségekre vonatkozó használati megállapodása megszűnik. A Fővárosi Önkormányzat Csarnok- és Piac Igazgatóságával kötött üzemeltetési szerződés április 30-áig szűnik meg.

Bagdy Gábor a szavazás előtt kijelentette: a határozattal a Bálna sorsra végre teljes mértékben rendeződhet. Az ellenzék vitatta a döntés helyességét. Tokody Marcell (Jobbik) közölte, nem tudja elfogadni az eladásról szóló javaslatot, valamint meglepőnek nevezte, hogy ugyanannyira taksálják a Bálna mostani értékét, mint két évvel ezelőtt, miközben azóta jelentősen nőttek az ingatlanárak.

A Fővárosi Közgyűlés 2018. január 24-én érvényes ajánlat benyújtása hiányában eredménytelennek nyilvánította a Bálna értékesítésére kiírt nyilvános versenyeztetési eljárást. Hét érdeklődő volt, de a pályázati dokumentációt egyedül az MNB-Jóléti Kft. vásárolta meg, azonban a határidő lejártáig onnan sem érkezett ajánlat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 12-ei sajtóközleményében tudatta: sem az MNB, sem leányvállalata nem tesz ajánlatot, miután Lázár János, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter 2017. november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség számára.

A 2018. január 24-i közgyűlési ülésen - arra figyelemmel, hogy a kormány bejelentette az ingatlan megvételére irányuló szándékét - a testület felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a Bálna állam részére történő értékesítéséről.