Föld alá dugják az elektromos vezetékeket a Felső-Mátrában

Forrás: MTI

 2017. június 23. 16:20

A hatóságokkal tartott egyeztetéssel elkezdődött a Felső-Mátrában időről-időre előforduló áramellátási zavarokra hosszú távú megoldást jelentő fejlesztés, az elektromos légvezetékek földkábelekkel történő kiváltásának előkészítése.

A hírt a térség országgyűlési képviselője és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be Mátraszentimrén.

A fideszes Horváth László emlékeztetett: a szélsőséges időjárási körülmények között jelentkező áramellátási zavarok hosszú ideje visszatérő problémát jelentenek a Felső-Mátrában, mely a közlekedés megbénulásával együtt az itt élők megélhetését, de a turisták személy- és vagyonbiztonságát is veszélyeztetik. Legutóbb idén áprilisban okoztak komoly gondot a rendkívüli hómennyiség terhétől kidőlt és számos helyen vezetékszakadást okozó fák. Ekkor több mátrai település volt napokig megközelíthetetlen, alapvető szolgáltatások váltak működésképtelenné és emberek százai rekedtek az elzárt területeken.

E veszélyforrás felszámolására elsősorban az elektromos légvezetékek földkábelekkel történő kiváltása jelenthet megoldást. A tervezés időszaka várhatóan 4-5 hónapot vesz igénybe, majd az áramszolgáltató Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) jó idő esetén akár még a tél beköszönte előtt, vagy 2018 tavaszán elkezdheti a kivitelezést. A megvalósítás 22 település több ezer lakóját érinti – közölte Dorkota Lajos.

Újságírói kérdésre közölte: a fejlesztés forrásigényét még nem ismerik, az csak a tervezés időszakát követően lesz kalkulálható. Az érintett terület 122,6 kilométernyi elektromos vezetékéből mindössze 12,5 kilométernyi a földkábel. A mintegy 110 kilométernyi légvezeték kiváltása azonban a már ismert és alkalmazott technológiákkal megoldható, nem igényel különleges műszaki megoldásokat.