Hülvely István: évente 10 százalékot meghaladó növekedéssel számolhatunk

Forrás: turizmus.com

 2018. június 20. 10:42

Interjúsorozatunkban a Magyar Turisztikai Szövetség kurátorai válaszolnak kérdéseinkre. Válaszaikból, reményeink szerint, kirajzolódik, mit várhat a turisztikai szakma a „szövetségek szövetségének” megalakulásától, a legnagyobb befolyással bíró szakemberek összefogásától.

Ezúttal Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, az MSZÉSZ választmányának és ügyvezetésének tagja, a VIMOSZ alelnöke válaszol kérdéseinkre

Mit vár 2018-ban a saját szakterületén?
A 2014-ben látványosan beinduló, s egyre erőteljesebb keresletnövekedés áldásos hatását érezzük, nagyon jók a foglalási előrejelzések. Vidéken elsősorban a belföldi-, Budapesten inkább a külföldi forgalom nő dinamikusan.  S ami feltűnő, hogy belföldről nem csak az egyéni vendégek száma és költési hajlandósága emelkedik, hanem a rendezvény és konferencia megrendelések gyakorisága és volumene is.

 

Hogyan alakulhat Magyarország turizmusa 2022-ig?

Nem irreális, ha évente 10 százalékot meghaladó növekedéssel számolunk, feltételezve, hogy nem változnak meg a kedvező gazdasági körülmények Európában és a világban, valamint, nem alakulnak ki a mait meghaladó háborús konfliktusok.

A látványos növekedéshez ugyanakkor mindenképpen szükség lesz a színvonal emelésére, mind a humán erőforrás, mind a fizikai, műszaki körülmények tekintetében. A bevételek emelkedését ugyanis jelenleg nem követi a jövedelmezőség javulása, s így szinten tartásra sem lesz lehetőség, nemhogy a szolgáltatások színvonalának emelésére.

A vázolt növekedéshez elengedhetetlen lesz a szálláshelyi áfa csökkentése.

Melyek lehetnek a magyar turizmus számára a legnagyobb kihívások, s mik lehetnek a legfontosabb versenyelőnyeink?
A kihívások között első helyre kívánkozik, hogy jelenleg nem látjuk az elkerülhetetlen színvonalemelés finanszírozási hátterét. Fontos az is, hogy az állam folytassa a szürke- és feketegazdaság kifehérítését, hiszen ez a transzparensen működő többség érdeke is. Lehet, hogy sokan még megmosolyogják, de, lépést kell tartanunk a hihetetlenül gyorsan változó szállodai, éttermi technológiákkal, például ezen belül a szakács, szobapincér és takarító robotok térnyerésével.

Versenyelőnyeink között vigyáznunk kell, hogy az egyébként indokolt áremelések ne előzzék meg a szolgáltatási színvonal fejlesztését, s akkor továbbra is élvezhetjük a kedvező ár-érték arány biztosította vonzerőnket. Szerencsére jó néhány olyan adottságunk van, amelyeket nyugodtan sorolhatunk a versenyelőnyök közé, gondolok többek között Budapest varázsára, gyógyvizeink különlegességére és bőségére, valamint a Balaton szépségére és népszerűségére, gasztronómiánk sokszínűségére, s látványos fejlődésére.

Mit vár a Magyar Turisztikai Szövetség színre lépésétől?
A szövetség megalakulása esélyt ad a turisztikai ágazat stratégiai összefogására, egyfajta önkormányzati szerep felvállalására, úgy, hogy a kormány tárgyalópartnereként is képviselni  tudja a szakmát. Ez nem lobbizást jelent, sokkal inkább a fejlődési irányok kijelölését, valamint iránymutatást a kihívások leküzdésében.

Nagyon fontosnak tartom, hogy az MTSZ azt is meg tudja mutatni a szakma szereplőinek, hogy nem várhatnak pusztán kormányzati intézkedésekre..