Kétoldalú megállapodásokkal gyorsítható a turizmus újraindulása

Forrás: MTI

 2020. május 21. 09:04

Május 27-én mutatja be az Európai Bizottság a turisztikai ágazat talpra állítását szolgáló terv részleteit. A forgalom újraindulását kezdetben az országok közötti kétoldalú megállapodások gyorsíthatják – hangzott el az uniós turisztikai miniszterek videókonferenciáján.

A koronavírus okozta járványhelyzet alakulásának figyelembevétele mellett az uniós határok felelősségteljes, összehangolt, ellenőrzött és fokozatos feloldására van szükség a turisztikai ágazat fellendülése érdekében– közölte az Európai Unió soros elnökségét betöltő Horvátország turizmusért felelős minisztere az uniós tagországok szakminisztereinek videókonferenciáját követően szerdán.

Gari Capelli Zágrábban tartott online sajtótájékoztatóján elmondta, a miniszterek annak fontosságát hangsúlyozták, hogy az uniós tagállamok átlátható és egységes útmutató alapján kezeljék a határok ellenőrzésének rendszerét, kiszámíthatóvá téve ezzel a határátlépés forgatókönyvét tagállami és uniós szinten.

Mindezt a járványhelyzet függvényében a tagországok közötti kétoldalú megállapodásoknak kell könnyíteniük és gyorsítaniuk a turizmus fellendítése érdekében – tette hozzá.

Korcula, Horvátország. Ezen a nyáron az európai turizmusban meghatározó lesz a küldő és fogadó országok közötti kétoldalú megállapodások szerepe

Fotó: 123rf.com

Ami a szektort ért károkat illeti, a miniszter azt mondta, az unió 2021 utáni, hétéves költségvetésének (MFF), valamint a kilábalási tervnek együttesen választ kell adnia minden kihívásra, a fellendüléshez szükséges pénzügyi eszközökre.

Azt hangsúlyozta, hogy a tagállamok közötti koordináció és az információk uniós szintű megosztására van szükség a kilábaláshoz a koronavírus okozta járványból, a turisztikai ágazat újraindításához. Elengedhetetlenek a további egyeztetések arról, hogyan lehet nemzeti szintre ültetni az unió turizmusra vonatkozó iránymutatásait – mondta.

Elmondta azt is, Thierry Breton belső piacért felelős biztos a tanácsülésen arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság május 27-én bemutatni tervezett helyreállítási terve konkrét részleteket és jelentős finanszírozást tartogat a gazdaság húzóágazata, a turisztikai szektor számára.

A miniszterek ezzel összhangban aláhúzták, hogy a turizmus helyreállítása során bármiféle megkülönböztetés megengedhetetlen.

A horvát szakminiszter hozzátette, a határok fokozatos és ellenőrzött újranyitása, valamint a biztonságos utazás szavatolása egy felelősségteljes kontinens üzenetét hordozza Amerikától a Távol-Keletig.