Pályázat az országmárka logójára és szlogenjére

Forrás: turizmus.com

 2018. május 23. 10:30

A pályázat célja Magyarország hosszú távú pozicionálása és egy átgondolt marketing eszközrendszer kidolgozása a következő évtizedre.

A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati kiírása szerint a logó és a szlogen megtestesíti az ország élménykínálatát a belföldi és külföldi utazók-, szakmai partnerek számára, megfelelően pozicionálja az országot, segíti, hogy az ország azonosíthatóvá, megkülönböztethetővé váljon, kötődés alakuljon ki iránta. A tender meghatározza a célcsoportokat is: értéktudatos fiatalok, világpolgárok, élménykereső családosok.

Az MTÜ elvárása, hogy a logó stílusa alapvetően wordmark jellegű legyen (Csehország és Görögország lehet a benchmark), ami lehetővé teszi a könnyű adaptálást a célországok nyelveire, és amihez kapcsolódhat a szlogen. A szöveges logóhoz kapcsolódhat pictorial mark (Japán és Finnország lehet a benchmark). A színhasználatot tekintve elvárás nincs, de a nemzeti lobogó színeinek használatakor azzal harmonizáljon.

Országmárkázás

Fotó: turizmus.com

További kritérium, hogy a szlogen egyértelmű, tömör, érthető legyen, lehetővé tegye a nemzetközi beazonosítást. A megkülönböztethetőség tekintetében más ország szlogenével ne egyezzen és nem hasonlítson azokra nagy mértékben. A célországok (Csehország, Lengyelország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Oroszország, Anglia, Németország) nyelvén is érthető legyen, visszaadja az eredeti elképzelést, és kapcsolódjon a tervezett logóhoz.

A pályázat benyújtási határideje június 12-e, a zsűri elnöke Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója lesz. Az első helyezett díja 1,5 millió forint, a második és harmadik helyezetté fél-félmillió forint.