Strandok, kalandparkok, kikötők újulnak meg 2018-ban

Forrás: turizmus.com

 2017. december 30. 12:00

A tervezést a megvalósítás időszaka követi a turizmusfejlesztésben - nyilatkozta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak.

Miután elkészült az a stratégia, amely a következő tizenhárom évben zsinórmértékül szolgál minden ágazati szereplőnek, kezdődhet az építkezés. A vezérigazgató kifejtette: a stratégia talán a legfontosabb vállalása, hogy legkésőbb 2030-ra Magyarországot Közép-Európa vezető turisztikai térségévé emeljék.

Tájékoztatása szerint évről évre folyamatosan nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelyek bevétele. 2017 végéig várhatóan megközelítik a harmincmillió vendégéjszakát éves szinten, ezzel jelentős lépést tesznek a 2030-as cél, az 50 millió felé. Míg tavaly a hazai turizmus a bruttó hazai termék (GDP) tíz százalékát adta, ezt 2030-ig tizenhat százalékra szeretnék növelni - tette hozzá.

Újjáépítés előtt a lepencei strand, amikor még működött

Fotó: turizmus.com

Guller Zoltán hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy tovább emelkedjen a vendégéjszakák száma és a turisztikai ágazat árbevétele jövőre. "Rekordévet csak rekordév követhet" - jelentette ki. Mint hangsúlyozta, jelentős eredményeket remélnek attól, hogy vendéglátás áfája öt százalékra csökken januártól.

Felsorolása szerint 2018-ban megújulnak a Tisza-tó és a Dunakanyar mentén található strandok, várhatóan átadják a sátoraljaújhelyi üveghidat, és korszerűsítenek több mint tíz, a Balaton mellett található kalandparkot. Fontos beruházások készülnek el Hévízen és Balatonfüreden, Füreden megújul a vitorláskikötő. Másfél milliárd forintos horgásztanya-fejlesztési program indul, emellett több mint száz magyar borászat kap turisztikai célú, szálláshelyek kialakítására szóló támogatást.

A vezérigazgató elmondta: a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció részeként kiírták a panziófejlesztési pályázatokat, több mint kétszáz igény már beérkezett, az első beruházások, főként a felújítások jövőre már el is készülhetnek. Emellett kiemelte az egészségturizmus jelentőségét, amelynek fejlesztésére külön ágazati stratégiát dolgoztak ki.

Kapcsolódó cikkek

Pluszpénzt kap a Dagály

2017. december 14.