Ezen a 31 településen épülnek futópályák és bringaparkok

Forrás: MTI

 2020. május 20. 17:37

A kormány 652,5 millió forintos támogatásával, összesen 1,35 milliárd forint értékben épülnek futó- és bringapályák, összesen 31 településen – mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Csömörön.


Készülj Fel!

Révész Máriusz az egyik épülő bringapályán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Aktív Magyarországért program keretében az idén futókörök és bringaparkok építésére írtak ki pályázatot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda szervezésében, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ), a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) közreműködésével.

A pályázaton elnyerhető támogatás mértéke 50 százalék, a másik 50 százalékot és a létesítmények fenntartását a pályázóknak kell állniuk. Feltétel volt a pályázatoknál, hogy a sportparkokat ingyenesen használhassák az emberek.

A kormánybiztos ismertette, hogy 7 település nyert el támogatást rekortán futókör létesítésére, amelyeknek legalább egy kilométer hosszúnak és 120 centiméter szélesnek kell lenniük. A futókörök építésére 273,5 millió forint támogatást kapnak a települések. Bringapark 26 településen épül, összesen 379 millió forint támogatással.

Csömörön található Magyarország legnagyobb pumpapályája

Fotó: Aktív Magyarország

Tóth András, a MAKETUSZ képviselője elmondta, hogy bringapark létesítésére 33 pályázat érkezett, ezekből 26-ot javasolnak támogatásra. A bringapályáknak 2021. május 31-ig el kell készülniük. Hozzátette, hogy a négy választható bringapark típusból a legnépszerűbb a pumpapálya volt.

Péter Attila, a SZEOSZ elnöke közölte, hogy a futókörök átadási határideje szintén 2021. május vége lesz. A létesítményeket legalább öt évig fenn kell tartani és legalább évi négy alkalommal futórendezvényt kell szervezni.

A kiadott sajtóanyag szerint összesen 31 hazai településen lesz lehetőség a könnyed sportolásra. A települések listája országos lefedettséget mutat, kisebb lélekszámú községek éppúgy megtalálhatóak benne, mint nagyobb lakossággal rendelkező városok.

Futókörök épülnek Balatonalmádiban, Dabason, Nyíradonyban, Budapesten a Havanna lakótelepen, Sárváron, Tatabányán és Veresegyházán.

Mindezeken felül bringaparkok létesülnek majd Biatorbágyon, Hajdúhadházán, Esztergomban, Debrecenben, Cegléden, Szendehelyen, Veresegyházán, Szigetmonostoron, Ajkán, Fóton, Dévaványán, Budakeszin, Pilisszentkereszten, Miskolcon, Budapesten Budafok-Tétényben, Lakitelken, Gencsapátiban, Szigethalmon, Sopronban, Hosszúhetényben, Balatonalmádiban, Somoskőújfalun, Tatán, Szadán és Csömörön, ahol azonnal két ilyen létesítmény is épül.