Türelemre intenek a meghatározó szakmai szervezetek

Forrás: turizmus.com

 2020. március 31. 11:10

Az MSZÉSZ, a MUISZ, a MaReSz, a VIMOSZ és a MABEUSZ közös közleményben fordul a turisztikai vállalkozások tulajdonosaihoz és vezetőihez, még néhány nap türelmet kérve tőlük, mielőtt visszafordíthatatlan gazdasági döntéseket hoznának a koronavírus-válság nyomán. A közleményt szó szerint idézzük.

"Kedves Tulajdonosok, Cégvezetők, Kollégák, Tagjaink!

Szeretnénk első kézből tájékoztatni Önöket, hogy szakmai szervezeteink (MSZÉSZ, MUISZ, MaReSz, VIMOSZ, MABEUSZ) javaslatai az illetékes minisztériumok és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőihez eljutottak.

Nagy sikernek tartjuk, hogy az MTÜ hathatós segítségével az első intézkedéscsomag azonnal segítette az ágazatunkat. Az Innovációs és Technológia Minisztérium által szervezett hétfői telekonferencián Orbán Viktor miniszterelnök úr személyesen adott tájékoztatást arról, hogy április 6-án vagy 7-én bemutatják Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akciótervét. Ennek előkészítéshez kérte a szakmai szervezetek segítségét. Ezt megtettük, s a minisztériumok, valamint az MTÜ befogadta javaslatainkat. Reményeink szerint számos elképzelés visszaköszön majd az elkövetkező hetekben a jogszabályokban és a kormányzati gazdasági intézkedésekben.

Kiemelt jelentőségűnek tartjuk, hogy ezen a telekonferencián lehetőségünk volt a turizmus képviseletében közvetlenül is elmondani szervezeteink legfontosabb javaslatait. Elhangzott, hogy a valós járvánnyal együtt terjedő másik kórt, a félelmet is fontos legyőznünk. Egyetértettünk abban, hogy a szakmai szervezetek felelőssége meghatározó ebben a kérdésben.

Ezért arra kérjük a turizmus ágazatban dolgozó felelős döntéshozókat és vezetőket, hogy várjunk még néhány napot a súlyos és visszafordíthatatlan gazdasági döntéseinkkel, ne építsük le a munkaerőt és a kapacitásokat!Most még van esély, hogy tőzsdei szaknyelven „V" alakú görbét írjon le gazdasági teljesítményünk, azaz a válságból való kilábalás ugyanolyan gyors legyen, mint a válság kialakulása!

Kérjük Önöket, hogy az átfogó kormányzati gazdasági akcióterv részleteinek ismeretében hozzanak a további lépésekről megalapozott, felelősségteljes döntést!

Köszönjük a kitartást és a türelmet!"


Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
Magyar Utazási Irodák Szövetsége
Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
Magyar Beutaztatók Szövetsége

Nem szabad meggondolatlanul elbocsátani a munkaerőt, mert nem lesz kivel újjáépíteni a turizmust, ha visszatérnek a vendégek

Fotó: 123rf.com