Újraindulás és fenntarthatóság a PCMA bécsi konferenciáján

Forrás: turizmus.com

 2022. október 05. 15:05

A legmeghatározóbb konferencia- és rendezvényszervezőket, szövetségi és kongresszusi irodák képviselőit tömörítő Professional Conference Management Association Convening EMEA idei konferenciájának Bécs adott otthont.

A kiemelt edukációs és networking jelentőséggel bíró fórumon a Magyar Kongresszusi Iroda képviseletében Békefi Anna ügyvezető igazgató, Becsei Gabriella és Flórián Laura desztinációs marketing szakértők vettek részt.

A szakértők szerint a partnerekkel történt személyes tárgyalások alapján kijelenthető, hogy Budapest népszerű desztináció a szövetségek következő években tervezett óriás konferenciái körében, továbbá Svájccal és számos patinás nyugat-európai desztinációval együtt említik hazánkat.

A szeptember végi esemény szakmai programja az újraindulás fókuszával járta körbe a jelenlegi és jövőbeni trendek, a szektor szintű együttműködések jelentősége és a fenntarthatóság témáit.

„Lejárt a nőjünk, nőjünk, termeljünk profitot generáció ideje, a küldetéstudat és fenntarthatóság iránt elkötelezett generáció lépett színre” – fogalmazott vezérszónoki beszédében Gerd Leonhard jövőkutató.

Az előadók prezentációikban kiemelték, hogy a korábban működő ágazati gyakorlatokat mára – egységes és fokozott felelősségvállalással – a szemléletváltás szükségessége váltotta fel. A konferencia elsődleges célja, közös platformot teremtve a tudásmegosztás, a tapasztalatcsere és a kapcsolatépítés.

Flórián Laura és Becsei Gabriella desztinációs marketing szakértők a PCMA konferenciáján

Fotó: MKI

A PCMA EMEA nyitónapján a Destinations International által felállított nemzetközi munkacsoport tagjaként, a Magyar Kongresszusi Iroda képviseletében Becsei Gabriella vett részt az első workshopon (Pathfinders Programme). A találkozón 10 európai desztináció képviselője volt jelen. A féléves program célja, hogy az úgynevezett Pathfinderek a Destinations Internationallel együttműködve azonosítsák azokat a lehetőségeket és területeket, ahol a DI értéket teremthet a desztinációs marketinggel foglalkozó szervezetek számára. További cél az európai és észak-amerikai desztinációk közötti tudásmegosztás és kooperáció elősegítése.

Az együttműködés kiterjed a kulcsfontosságú trendek és lehetőségek kiaknázására, valamint az iparágat érintő kihívások és nehézségek kezelésére. A program végén egy keretrendszer kerül kidolgozásra, amely szemlélteti a desztinációs marketing szervezetek munkájának hatását a helyi közösségekre.

A workshop három fő téma köré épült, amelyek a féléves munkát is meg fogják határozni: Community alignment, Destination Stewardship és Value based activities. Minden téma kapcsán kisebb csoportok kialakításával dolgoztak együtt a résztvevők és ismerhették meg a desztinációk gyakorlatait, példáit.

A munkacsoport tagjai a következők:

  • Geneva Tourisme & Convention Foundation
  • Malmö Convention Bureau
  • Madrid Destino – Madrid Convention Bureau
  • VisitScotland
  • Fáilte Ireland
  • Athens Development and Destination Management Agency
  • Visit Oulu
  • Turisme de Barcelona / Ajuntament de Barcelona
  • Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
  • Hungarian & Budapest Convention Bureau