10 éves a Kölcsey Központ és a Hotel Lycium****

Forrás: turizmus.com

 2016. február 25. 22:04

Február 25-én ünnepi műsorral emlékeztek meg a debreceni kulturális és konferenciaközpont megnyitásának 10. évfordulójáról. A város mai és korábbi vezetői mellett jelen voltak a történelmi egyházak, a testvérvárosok képviselői, a szakmai szervezetek és a társintézmények vezetői.

A kétszáz fős hallgatóságot a városi zeneiskolások népdalokkal köszöntötték, Ráckevei Annát a Debreceni Csokonai Színház igazgatónőjét, aki szintén ezen a napon ünnepli születésnapját, virágcsokorral.

Papp László polgármester az intézmény sokoldalúságát méltatta, amivel vezető szerepet vívott ki a város kulturális életében, és ezzel igazolta alapításának jogosságát. Az érdem a Bódor Edit ügyvezető vezette csapatot illeti, akik megtöltötték tartalommal, és a Kölcsey országos intézménnyé vált. Debrecen erre is alapozva nyújtotta be pályázatát 2023-ra az Európa Kulturális Fővárosa címre, amiről 2019-ben várható döntés.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen előző polgármestere arról beszélt, a Kölcseynek nem a főváros, hanem a Kárpát-medencei kulturális központok vetélytársává kell válnia. Erdős Fruzsina éneke után Halász János országgyűlési képviselő, Debrecen korábbi alpolgármestere a kulturális alapú városfejlesztés eredményeit sorolta. A kezdeti időszak örömeit és gondjait Bódor Edit ügyvezető, és az intézménnyel szoros kapcsolatban álló gyógyfürdő igazgatója, Fazekas Lajos elevenítette fel. Beszédüket Péter Bence zongoravirtuóz játéka követte, majd színpadra szólították a központ létrehozásában közreműködőket, és a belőlük rögtönzött „zenekar” előadásában, a közönség tapsával kísérve Bódor Edit felvágta az ünnepi tortát.

Tíz éve, 2006. február 24-én nyitotta kapuit a Kölcsey Központ, Magyarország második legnagyobb és legmodernebb konferencia- és rendezvényközpontja. Tervezője az Ybl-díjas Kováts András, kivitelezője a Keviép Hungary Kft. volt – az ő nevük fémjelzi a Hotel Lyciumot is. A 10 év alatt 299 nagyrendezvényt tartottak a központban, amelyek 800 ezer látogatót vonzottak. Számos hazai művész és világsztár fordult meg a Kölcseyben, ide költözött  a Debreceni Tavaszi Fesztivál és a Tárlat, a Sajtófotó Kiállítás, a Kórusmuzsika Európa Nagydíja verseny. Multifunkcionális jellegének köszönhetően több mint másfélezer üzleti rendezvénynek, konferenciának, kiállításnak és vásárnak is otthont adott az elmúlt évtizedben, leginkább orvosi témában.

 

Magyarország egyik legnagyobb konferencia- és rendezvényközpontjának jótékony hatása - különösen a MICE szegmensben - megmutatkozott Kelet-Magyarország első üzleti szállodájának, a négycsillagos Hotel Lycium forgalmában is, amit 2006. július 15-én vehették birtokba a vendégek. A létesítmény 87 kétágyas, légkondicionált szobával és 4 apartmannal, valamint széleskörű szolgáltatásaival a hivatásturizmus és a szabadidős vendégek rendelkezésére áll, a 400 négyzetméteres wellness-részleggel, a különlegességeket kínáló Átrium étteremmel és drinkbárral, a business cornerrel, a különteremmel és az azt kiegészítő 4 üvegteremmel. A szálloda 2006-ban a Magyar Szállodaszövetség tagja lett, és bekerült a 100 legjobb magyar szálloda közé. Üzleti jellegének megfelelően business-, konferencia- és sport-célú vendégek fordultak meg itt a legnagyobb arányban az elmúlt évtizedben. Meghatározó a magyarok száma, de az utóbbi években jelentősen növekedtek a román vendégek is.

2012 januárjától a Hotel Lycium**** vette át a Kölcsey Központ rendezvénytermeinek hasznosítását és értékesítését a MICE szegmensben. Ezzel Kelet-Magyarországon elsőként jelentkezett olyan komplex szolgáltatási csomaggal, amelyben egy kézben és egy helyen nyújthat konferencia- és rendezvényhelyszínt, szállodai szolgáltatást, vendéglátást, rekreációs és gasztronómia lehetőségeket.

A Hotel Lycium**** – amely a Hotelstars Union minősítési rendszer alapján 4 csillagos besorolást szerzett és Magyar Turizmus Minőségi Díjjal is rendelkezik– a minőségi szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt. A Magyar Turizmus Minőségi Díj birtokosaként a Q jel mellett a „European Hospitality Quality” minősítési rendszer elismerését jelentő 2Q használatára is jogosult. A Business Traveller Hungarytól a „Legjobb új szálloda 2007-ben” díját érdemelte ki megnyitását követően. 2014-ben a szálloda elnyerte a Business Traveller Hungary által meghirdetett Business Excellence Díj 2014 legjobb rendezvényhelyszín közönségdíját, 2015-ben pedig a Business Excellence 2015 legjobb vidéki business hotel közönségdíját. A Gault&Millau Kalauz lmagyar szállodák összeállításában a Hotel Lycium**** a kelet- magyarországi TOP 10 tagja lett.

A szálloda vezetősége különleges rendezvényajánlatokkal és egyedülálló kedvezményekkel készül a jubileumra. Meglepetések várják a vendégeket, így például 10 évvel ezelőtti árakon foglalhatnak, valamint az elmúlt 10 év legkedveltebb szállás-csomagajánlatai közül válogathatnak az érdeklődők.

Képünkön: Fazekas Lajos és Bódor Edit