A növekvő forgalom sem oldotta meg a szállodaipar jövedelmezőségi gondjait

Forrás: Figyelő

 2015. szeptember 13. 10:13

A napokban részletes írást közölt a Figyelő arról, hogy a magas áfa mellett a hazai szállodaipar csapdahelyzetben van, hiába növekedett biztatóan a forgalom az elmúlt években.

Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója úgy véli, az egyetlen kiút, ha az iparág jelenlegi, 18 százalékos áfája a versenyképességet biztosító nemzetközi átlagnak megfelelő szintre csökken. Ezt igazolják vissza a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) megrendelésére a Századvég által készített tanulmány következtetései is, amelyet megjelenésének idején turizmus.com is ismertetett.

A szakember szerint a fő gond az, hogy 2000-et tekintik a legfontosabb viszonyítási pontnak, mert ez az időszak határozta meg a terveket, az akkori gazdasági környezet alapján tervezték a megtérülést is.  2005–2007-ben azonban megkezdődött a felelőtlen banki hitelezés és gomba módra nőttek ki a földből a nem üzemeltetési, hanem építési motivációval létrejövő szállodák. A szállodaipar az akkori 12 százalékos áfával és a szokásos nyereségszinttel kalkulált, és ehhez igazította a 10-15 éves megtérülést célzó üzleti tervét is a hitel felvételekor – elemzi a szakember.

Viszont az állam 2004-től elkezdte emelni az iparági áfát, de az új hotelek piacra lépésével az egy szobára jutó árbevétel már 2000 után is visszaesett az ágazat jövedelmezőségének 75 százalékát adó 4–5 csillagos kategóriában. Majd a válság végképp betette a kaput.

Mint nyilatkozta, nem okoz felhőtlen örömet, hogy tavaly nominálisan elérték az egy szobára jutó 2000-es árbevételt, mert közben drasztikusan emelkedtek a költségek.

Gondot jelent, hogy a válság éveiben a túlélés érdekében csökkentették a hotelek a szolgáltatási szintet, létszámleépítést hajtottak végre. 2007–2008 óta képtelenek megtartani a minőségi, szakképzett munkaerőt. A karbantartások és felújítási munkák sok hotelben elmaradtak, ami a minőség rovására ment

Hülvely István szerint a kulcsfontosságú áfacsökkentés egyik indoka a versenyképesség, hiszen a 18 százalékos magyar áfával szemben az uniós átlag 9,5 százalék.

Ráadásul a szállodaipar az egyetlen olyan exportorientált ágazat Magyarországon, amelynek a bruttó árral kell versenyeznie. A szakember az áfa 5 százalékra mérséklését szorgalmazza. Ez ugyan első lépésben 12,8 milliárd forintos költségvetési kiesést jelentene, de a Századvég tanulmánya alapján ezt kompenzálná az a 6 százalékos szállodaipari különadó, aminek bevételét Magyarország – jelenleg szerény – nemzetközi idegenforgalmi marketingkiadásainak növelésére fordítanák. Egyelőre azonban a szektor lobbizása nem ért célt.

A Századvég-tanulmány fontos megállapítása, hogy a nemzetközi példák szerint az áfacsökkentés hatására bővül az iparág beszerzése, növekednek a beruházások, emelkedik a foglalkoztatottak száma, a bérszínvonal, valamint – a turisták költésének köszönhetően – a kiskereskedelmi forgalom is. Németországban 2010-ben 19 százalékról 7-re vitték le a szálláshely-szolgáltatások áfakulcsát, aminek hatására 11,7 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, miközben a 6,9 százalékos nemzetgazdasági átlagnál nagyobb mértékben – 10,2 százalékkal – nőtt az ágazatban foglalkoztatottak száma.

Nagy-Britanniában pedig komoly választási téma volt az idegenforgalom versenyképességének áfacsökkentéssel történő javítása.

A teljes cikk a Figyelő előfizetői számára érhetők el.