A szakoktatók továbbképzését szorgalmazza a Schnitta egyesület

Forrás: turizmus.com

 2017. június 20. 17:23

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület június 20-án a legújabb egyesületi tag, Kis Zsolt éttermében tartotta XXXI. találkozóját, egyben közgyűlését, ahol új alelnököt is választottak. A Gastland Páty vezetője mellett még egy új taggal, Szeremlei Győzővel bővült az egyesület.

Török István elnök vezette a közgyűlést, amelyen a mandátumáról lemondott Punk Ferenc alelnök helyett Mikóczy Zoltán régióelnököt választották az egyesület vezetőségébe.

A legfontosabb téma az elmúlt időszak versenyei voltak. Ennek kapcsán elhangzott, hogy az egyesület zsűritagjai minden megmérettetésen a névadójuktól örökölt szakmai szintet követelik meg, még akkor is, ha ezzel más szervezetekkel és zsűritagokkal kerülnek ellentmondásba. A szakmai versenyek alapján szorgalmazzák a Nemzeti Szakképzési Intézetnél a szakoktatók rendszeres továbbképzését, mert az a tapasztalatuk, hogy sok oktató a napi gyakorlati élet ismerete nélkül bírálja el a fiatalok vizsgateljesítményét, és ez kellemetlen helyzetbe hozhatja a szakmai szempontok alapján értékelő Schnitta-tagokat.

Schnitta-tagok a június 20-i közgyűlésen

Fotó: turizmus.com

Vantal Gábor versenyigazgató értékelte a Schnitta-verseny idei lebonyolítását, amelynek értékét növelte, hogy határon túli indulók is részt vettek rajta. Nem iskolák, hanem tanulók versenyeztek, de az eseménynek ezzel sem sikerült átütnie az országos média ingerküszöbét.

Mayer Gyula, a külügyi bizottság elnöke megerősítette a szakmai továbbképzés szükségességét, amit a Veszprém megyei kamarával igyekeznek helyben megoldani. Úgy, hogy megszervezik a helyi szaktanárok képzését. Mayer Gyula tarthatatlannak mondta, hogy a vizsgabizottsági tagok közül csak elvétve akad olyan, akinek napi kapcsolata van a vendéglátással, többségük 20-30 évvel ezelőtt, könyvből tanulta a szakmát.

Egy jó példa kapcsán felhívták a tagok figyelmét az Erasmus pályázatokra, ennek keretében most is töltik szakmai gyakorlatukat Olaszországban fiatalok, akiknek a 16 hetes kint tartózkodás előtt ingyenes olasz nyelvtanfolyamot is szerveztek.

Az egyesület hamarosan közhasznú társasággá alakul, és ebben a minőségében szélesebb körben értékesíthetik az Új Schnitta 2017 című szakkönyvüket, amelyet Vajda József régióelnök, kincstárnok mutatott be a tagoknak.

Jövőre lesz névadójuk, Schnitta Sámuel halálának 50. évfordulója, amire országos hatású programot terveznek összeállítani.