Átadták a megújult Clark Ádám teret

Forrás: MTI

 2014. július 25. 16:15

Több mint 200 millióba került - a Budavári Önkormányzat beruházásában - a turisztikailag igen frekventált Clark Ádám tér felújítása és rendezése. Az újjászületett teret pénteken Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere adta át.

Az átadás időpontjában is több száz turista várakozott a Siklóra, vagy sétált át itt a téren. A márciusban kezdődött munkálatok során felújították a térburkolatokat és a zöldfelületeket. Mintegy 550 m2 vágott bazalt nagykockakő burkolat építettek ki, és felújították a lépcsőket is. A nagy számban ide látogatókra gondolva új ivókutat és dupla szemetes edényeket telepítettek.

 

Újjászületett a korábban elhanyagolt képet mutató park, a kertészek mintegy 1200 m2 gyepszőnyeget cseréltek le, 400 m2 területre új cserjét, 30 m2 területre egynyári virágokat ültettek ki. A parkot automata öntözőhálózat frissíti folyamatosan.

Ismét hófehér lett Borsos Miklós alkotása, a 0 km-et jelző kőszobor. A szobor körül új padokat állítottak fel. A szobor talpazatát faragott díszkő egészíti majd ki, amely mutatja a távolságot és az irányt Magyarország világörökségi helyszínei és megyeszékhelyei felé.

 

A téren augusztus elejétől kávézó és étterem fogadja a turistákat. Erre már régen élénk igény volt. Vélhetően jelentős bevételt hoz majd az üzemeltetőknek ez a pavilon, hiszen mindig turisták tucatjai várakoznak, nézelődnek itt a téren. Ennek megépítésével az volt az önkormányzat célja, hogy ne illegális árusok foglalják el a teret.

A polgármester felidézte, hogy a tér sorsa a '80-as évek elejétől folyamatosan foglalkoztatta a helyi lakosokat, a szakembereket, a városvédőket. Ennek eredménye egyebek mellett a II. világháború után elbontott Sikló rekonstrukciója, a Hunyadi János út gázlámpáinak megmentése és a befalazott országcímer kibontása is.

A 0 km kő létrehozását a XX. század elején Festetics Pál vetette fel, amelyet a Hungária Automobil Club karolt fel és valósított meg. 1932-től a Kereskedelmi Minisztérium épülete melletti járdán állt Körmendi Frim Jenő Madonnát (Patrona Hungariae) ábrázoló márványszobra. A szobor a második világháború alatt megsérült és lebontották. 1953-ban új szobrot állítottak fel, amely egy munkást és egy autókereket ábrázolt. A ma ismert szobor, amely Borsos Miklós alkotása, 1975-ben került a térre.

 

A felújítás és a kávézópavilon építésének költsége mintegy 200 millió forint volt, amelynek nagy részét az önkormányzat saját forrásból finanszírozta. 30 millió forintos közérdekű felajánlás is érkezett erre a célra.