Az EU kiáll a fogyasztók jogaiért az Airbnb-vel szemben

Forrás: europapont.blog.hu

 2018. szeptember 05. 16:12

Az Európai Bizottság megvizsgálta az Airbnb gyakorlatát, és úgy találta, hogy az több ponton ellentmond az EU szigorú fogyasztóvédelmi előírásainak.

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok fogyasztóvédelmi szempontból vizsgálták meg és találták ellentétesnek az előírásokkal az Airbnb gyakorlatát. Véleményük szerint az Airbnb árainak jelenlegi bemutatása és számos feltétele nem felel meg a tisztességes kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvnek, a tisztességes szerződési feltételekről szóló irányelvnek, valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról szóló rendeletnek.

Szabálytalannak találták például azt, hogy a szálláshelyek foglalásánál az Airbnb nem jelzi előre egyértelműen a bérlés teljes árát: a bérlésnél felmerülő egyéb kötelező szolgáltatási díjak – mint például a takarítás vagy az Airbnb-nek fizetendő díj – csak később jelennek meg az oldalon. Ezt módosítani kell a cégnek, ha pedig nem lehetséges előre kiszámítani a végső árat, akkor is egyértelműen tájékoztatni kell a fogyasztót a további díjakról. Jelenleg nem egyértelmű, hogy a kínált lakások magán- vagy hivatásos vendéglátóhoz tartoznak – ezt is egyértelműen meg kell jelölni foglalásnál (mivel a két esetre eltérő fogyasztóvédelmi szabályok érvényesek).

Már a GVH is kifogásolta az Airbnb gyakorlatát Magyarországon

Fotó: pixabay.com

Tisztességes szabályok szerint kell eljárni például akkor, ha a tulajdonos lemondja a szállásadást – a vizsgálat ezt sem találta megfelelőnek. Emellett az Airbnb-nek több helyen módosítania kell általános szerződési feltételein, amely most számos helyen sérti az uniós polgárok jogait. Például a szerződés Airbnb általi megszüntetését egyértelműen kell szabályozni, azt el kell magyarázni, és nem lehet megfosztani a fogyasztókat a megfelelő kártérítéshez vagy a jogorvoslathoz való jogtól. Mindezek mellett az Airbnb-nek egy online vitarendezési platformra mutató, könnyen hozzáférhető linket is biztosítania kell a weboldalán.

Az uniós elvárásokra elvileg augusztus végéig reagálnia kellett az Airbnb-nek. A fogyasztók nem megfelelő tájékoztatása miatt a magyar Gazdasági és Versenyhivatal már támadta az Airbnb-t: éppen azt kritizálta, hogy a cég nem a teljes árakat tünteti fel a kereséseknél. Az eljárás 2018 júniusában azzal zárult, hogy az Airbnb vállalta, hogy 120 napon belül megváltoztatja gyakorlatát magyar nyelvű oldalán. A kereséseknél a dátumok megadásánál a teljes árat tünteti fel, illetve a keresési dátum megadása nélkül tájékoztatást kap a szálláskereső, hogy a fizetendő díjba még milyen pluszköltségek számítanak majd bele. Ugyanezek a kritikák szerepeltek a közös, uniós felszólításban is, úgyhogy várhatóan ugyanolyan megoldással szolgál majd a cég, mint a magyar esetben.