Elsőként reagál a versenyhivatali ajánlásokra a Szallas.hu megújult ÁSZF-je

Forrás: turizmus.com

 2016. április 13. 15:09

2016. május 1-jétől megújulnak a Szallas.hu Általános Szerződési Feltételei. A lépést egyrészt a GVH ágazati vizsgálatának árparitással kapcsolatos megállapításai indokolják, melyekre a hazai piacon elsőként reagál a Szallas.hu.

A másik cél egy olvashatóbb, áttekinthetőbb és érthetőbb ÁSZF elkészítése volt.

2015 novemberében a Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálatot végzett az online 
szálláshelyfoglalás piacán
. A vizsgálat célja alapvetően az volt, hogy kiderüljön, mennyire érvényesülnek a tiszta piaci verseny szempontjai. Az egyik fontos vizsgált témakör az árparitás kérdése volt.

A Szallas.hu 2016. május 1-jével – igazodva a versenyjogi ajánláshoz – a magyar piacon elsőként ÁSZF-jében bevezeti a szűkített árparitást.

„A szűkített paritás alapján a szállásközvetítők azt írják elő, hogy a szálláshelyek a saját honlapjukon megjelenített feltételeknél ne adjanak kedvezőtlenebb feltételeket a szállásközvetítőnek; a többi foglalási csatorna és más szálláshely irányába nem terjed ki a paritási kötelezettség.” (GVH ágazati vizsgálat)

A továbbiakban a Szallas.hu is azt kéri partnereitől, hogy ugyanazt az árat kommunikálja feléjük is, mint amit saját felületein is megadnak, azaz a szállásadó saját honlapján nem szerepelhet eltérő (olcsóbb) ár, mint amit a Szallas.hu felé meghatároz.

A változtatás másik oka, hogy a Szallas.hu formailag is érthetőbbé és átláthatóbbá tegye az ÁSZF-jét, hogy ezzel is transzparensebbé váljanak partnereik felé. A jogi nyelvezet nem könnyíti meg egy ilyen dokumentum végig olvasását, de a törvényi szabályozás miatt muszáj ezt a formát megtartani. Az áttekinthetőség kedvéért az új ÁSZF-ben pontokba foglalva szerepelnek az egyes témakörök, mindegyik egyszerűsített magyarázattal, hétköznapi nyelven írt összefoglalókkal kiegészítve. Így két hasábban jelenik meg a szöveg: bal oldalon a hivatalos jogi formában, jobbra pedig köznapi nyelven.

Az új ÁSZF 2016. május 1-jén lép életbe, a Szallas.hu oldalán már április 7-től elérhető a dokumentum. 
Az új ÁSZF a jelenlegi jutalékok mértékét nem érinti.

A Szallas.hu új ÁSZF-je az alábbi linken olvasható el >>

Bővebb információk itt >>
(x)