Ezek a legnépszerűbb borfélék idén nyáron

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. július 30. 16:56

A közhiedelemmel ellentétben egy forró nyári napon nem csupán a könnyű fehér borok, rosék, hideg fröccsök hűtik a hangulatot, hanem a vörösek is beférnek a képbe.

„Az idei nyár slágere szőlőfajták tekintetében egyértelműen a sauvignon blanc – mondta a Turizmus.com-nak Kupa Enikő, a Veritas Borkereskedés online marketing szakértője.

„Magyarországot, ahogy a világ többi részét is utolérte egyrészt ezen szőlőfajtának a divatja, ezen belül is az új-zélandi sauvignon blanc térhódítása. Nem is nehéz, hiszen tipikusan nyári borfajta. Tehát az újzélandi sauvignon blanc és a magyar pincészetek sauvignon blancjai állnak az első helyen egyértelműen.

Ami szintén népszerű nyári melegben, egy igazi hungaricum, az irsai olivér. Sok esetben egy igen jó ár/érték arányú bort kap a fogyasztó, nem összekeverhető fajtajelleggel. Még népszerű az olaszrizling és a chardonnay, de utóbbi már nemcsak nyáron, hanem egész évben előkelő helyen van listánkon mindig".

A fehérborok mellett "tipikusnak mondható a nyári rosé őrület, amelyet szinte minden borvidékről kedvelnek fogyasztóink és több is szerepel az első tíz legnépszerűbb termék között. Nagy sikere van a laza, gyümölcsös roséknak, de a pinot noir rosét is kifejezetten kedvelik".

Ugyanakkor a vörösborok fogyasztása sem áll le teljesen a meleg hónapokban - tudtuk meg.

„Ilyenkor a könnyebb vörösborokat keresik, ilyen a portugieser, a pinot noir és a kékfrankos, továbbá a könnyedebbn cuvée-k a Balatontól Villányig" – magyarázta lapunknak a szakértő, hozzátéve, hogy népszerű a grillbornak kikiáltott Malbec, ami Argentínából érkezik és kiváló ár/érték arányt képvisel.

A könnyű fehérborok és a rozék minden nyáron slágerterméknek számítanak

Fotó: 123rf.com

Tele buborékkal

„Egyre több pincészet készít buborékos italt, vérmérsékletnek és borvidéknek megfelelő technológiával, azaz gyöngyözőbort, habzóbort vagy pezsgő, ezeket is keresik ilyenkor nyáron fogyasztóink. A proseccó azonban még nem tudták megelőzni, mert az évszaktól függetlenül töretlenül népszerű" – részletezte a trendeket Kupa Enikő.

A borászok körében is az egyik legnépszerűbb nyári borfogyasztási módnak számít a fröccs. A szakemberek azt javasolják, hogy érdemes az örök klasszikussal, az olaszrizlinggel kezdeni. Az olaszrizlingből készült fröccs ideális esetben pont azáltal frissít, hogy a savai üdék, az aromái visszafogottak. Aki pedig valami gyümölcsösre vágyik, készítsen rozéból fröccsöt.

 

Proseccót aludobozból?

Magyarországon is egyre többféle alkoholos italt, köztük immár borféléket is lehet alumíniumdobozos kiszerelésben vásárolni. A Drinks International korábbi felmérése szerint a dobozos bor térhódítása 2004-től rohamléptekkel növekszik. A népszerűségnek, a hajtóerőnek fő oka a kényelem, a fiatalabb generációt rendezvényeken, koncerteken sikerül megfogni ezzel a csomagolással.

„Egyre többféle dobozos szeszesitalok kerül előkelő helyre az eladási listánkon, ezek között akad prosecco, habzóbor és lemonspritz. Ami vonzóvá teszi ezeket az italokat a praktikus csomagoláson kívül, hogy az alacsonyabb alkoholtartalmú italok iránt nő ilyenkor a kereslet, és ezek jellemzően megfelelnek ennek a kritériumnak" – mondta el Kupa Enikő.