Fesztivál az erdőbényei kertekben

Forrás: turizmus.com

 2023. július 25. 16:06

Minden eddiginél több borászat lesz nyitva az idei Bor, mámor, Bényén augusztus 10-13. között. A szervezők irodalmi- és gyerekprogramokkal, koncertekkel, a környék legjobb gasztro kiállítóival és hegyaljai borokkal várják a vendégeket.

Augusztus 10-13. között ismét felbolydul Erdőbénye: kiváló helyi borokkal, változatos programokkal és impozáns gasztro kiállítókkal kerül megrendezésre a Bor, mámor, Bénye fesztivál Tokaj-Hegyalja szívében.

A kevesebb mint ezer lakost számláló településen négy napon keresztül összesen 16 borászat várja nyitott pinceajtókkal a kikapcsolódni vágyókat – korosztálytól függetlenül.

Az esemény közel 15 éve töretlen lelkesedéssel, ugyanazon ambíciók mellett kerül megrendezésre. A cél, a természet ölelésében néhány napra kiszakítani a vendégeket a rohanó világból; amelyet minden borászat kicsit a saját stílusában, a maga arcára formálva igyekszik megtenni - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A teljesség igénye nélkül ki irodalmi előadással (Ábrahám), ki tematikus kóstolóval (SanzonTokaj), ki furmintelőadással (Préselő), ki impozáns muzeális borkóstolóval (Vayi), ki terepjárós dűlőtúrával (Bardon) vagy éppen kertmozival (Komán) színesíti a programot, de ha valaki legszívesebben csak halk zene mellett, egy pokrócra heverve szeretne belefeledkezni a semmittevésbe, szintén jó helyen jár (Jakab, Karádi-Berger).

Koncertek, kertmozi és dűlőtúra is várja az érdeklődőket a fesztiválon Erdőbényén

Fotó: BMM

A programkavalkádon túl a rendezvény különleges báját adja, hogy a borokat közvetlenül a borász tölti a poharakba, így biztosítva páratlan lehetőséget a vendégeknek, hogy mindent megtudjanak a hegyaljai borokról, és a mögöttük álló sokszínű emberi történetekről.

A borok melletti finom falatokról olyan országszerte is jól csengő nevek gondoskodnak majd, mint például az encsi Anyukám Mondta (Béres), az egri Macok (Paunoch), a fővárosi KicsiZsó (Csite), a helyi Kúria Bisztró (Budaházy-Fekete Kúria) vagy éppen a tokaji Fakapu (Vinito); de számos borászat (Illés) készül házikoszttal is. Az ínyencségek kedvelőit specialty kávék, fagyi és sütemények (Gonda) kényeztetik.

A fényszennyezéstől mentes éjszakai égbolt alatt hagyományosan idén is különböző koncertek szórakoztatják a közönséget: fellép Hesz Ádám, a Swing a la Django, Tóth Viktor dzsesszzenész, Jumping Matt & His Combo, Petruska, a K-Moringa és még sokan mások. Vasárnap borvásár és egy bortörténeti előadás zárja a fesztivált.

A népszerűségre és az erősen korlátozott szálláslehetőségekre való tekintettel ismét lehet a falu határában lévő focipályán kempingezni.

A négynapos rendezvényre a belépőjegy személyenként 6 ezer forint, amelyért jár egy fesztiválpohár, és amelynek birtokában az összes, másképp nem jelzett program és koncert szabadon látogatható.