Kiszorultak Firenze központjából a helyiek és a hagyományos lakásbérlők

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2024. január 06. 10:18

Minden képzelet felülmúl a rövid távú lakások száma Michelangelo városában. Hiába az adóemelés, a tulajdonosok számára még így is vonzóbb a turistáknak kiadni a lakást.

Mindeddig erőtlennek bizonyult a városi tanács szigorítása és az adóemelés, mert továbbra is rekordszámú lakást kínálnak a turistáknak Firenzében, annak is történelmi belvárosában. Egy friss felmérés szerint a belvárosban található lakások több mint egyharmadát kínálják az erre specializálódott oldalak – az Airbnb és társaik.

Így állhatott elő az a helyzet, hogy a helyi lakosok – akik mintegy 40 ezren élnek az ódon falak között – kisebbségbe kerültek. A Wall Street Journal tudósítása szerint az ottaniak számára egyre elviselhetetlenebb helyzetet egy cseppet sem javította a városi tanács októberi intézkedése, amely megtiltotta további lakások rövid távú kiadását – a már így működő lakáskiadásokat ugyanis ez az intézkedés nem érintette.

Firenze belvárosában a lakások több mint egyharmadát adják ki rövid távra

Fotó: 123rf.com

Drágulás és hiány

A kiadási boom kedvezőtlen hatása már az elmúlt években is érzékelhető volt: harminc százalékkal megugrottak a bérleti díjak, így a „hagyományos” lakásbérlők kiszorultak Firenze központjából. A lakhatási válságot is előidéző rövid távú kiadás káros hatása ellen az olasz kormány is lépett már. Az így kiadott lakások adóját ugyanis az eddigi 21-ről 26 százalékra emelte – de ez csak a tulajdonos második vagy további lakásaira értendő, az első kiadott lakásra továbbra is a 21 százalékos adókulcs érvényes. A rövid távú kiadást erősíti ugyanakkor az itáliai törvényi szabályozás azon passzusa, amely szinte lehetetlenné teszi a nem fizető lakásbérlők kilakoltatását. Így nem csoda, ha a tulajdonosok a turistákat részesítik előnyben a hosszú távú bérlőkkel szemben.

 

Vannak jó példák

A helyben lakók „lázongása” a rövid távú kiadások ellen világjelenség. Néhány város már eddig is erőteljes intézkedésekkel próbálta meg szabályozni ennek burjánzását. A leggyakoribb intézkedés a rövid távú kiadás időtartamának maximálása. Így tettek például Amszterdamban, ahol évente legfeljebb 30 napon át lehet ily módon lakás kiadni. De Barcelonában, Berlinben és Párizsban is történtek lépések az ilyen jellegű kiadás visszaszorítására. A legdurvább korlátozást eddig New York vezette be tavaly szeptemberben. Ott ugyanis például csak úgy lehet Airbnb lakást kiadni, ha a tulajdonos is a lakásban tartózkodik. A tömegturizmustól fuldokló Velencében is korlátok közé akarják szorítani a rövid távú lakáskiadás, mert a helyzet szinte ugyanaz, mint Firenzében: a helyi lakosok kisebbségbe kerültek saját városukban. A velencei tanács „javára” írható ugyanakkor, hogy sorra fogadják el a tömegturizmust korlátozó intézkedéseket. Elsőként a nagy óceánjáró hajókat tiltották ki Velence kikötőjéből, 5 eurós „belépődíjat” vezettek be az egynapos látogatóknak, és a közelmúltban megtiltották a 25 főnél nagyobb turistacsoportok belépését a városba. Meglehet, hogy ezzel már elkéstek, Velence lakossága ugyanis 50 ezer fő alá csökkent – két évtizeddel ezelőtt  a még ennek duplája volt.