Földrengés és cunamiriadó Indonéziában

Forrás: turizmus.com

 2016. március 02. 17:55

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a Szumátra szigete melletti nagy erejű földrengésre figyelmeztette az Indonéziába készülő magyar állampolgárokat honlapján szerdán.

Az indonéz Meteorológiai, Klimatológiai és Földtani Ügynökség (BMKG) közlése szerint szerdán, helyi idő szerint 19.49-kor nagy erejű, a Richter-skála szerint 8,3-as erősségű földrengés rázta meg a Szumátra szigete mellett fekvő Mentawai-szigetek környékét – olvasható a honlapon.

A földrengés epicentruma a Mentawai-szigetektől délnyugati irányban 682 kilométerre, a tengerszint alatt 10 kilométerrel volt.

Az indonéz katasztrófavédelmi hatóság cunamiriadót rendelt el Aceh, Észak-Szumátra, Bengkulu, Nyugat-Szumátra és Lampung tartományokban.

Az amerikai földtani intézet (USGS) később 7,9-esre módosította a földrengés erejét.

Menczer Tamás, a KKM szóvivője az M1-nek elmondta: a földrengésben magyar érintettről, sérültről nincs tudomásuk, s a térségbe mostanában utazó magyar állampolgárokról sem tudnak. Voltak olyan hírek, miszerint a korábban öt tartományban elrendelt cunamiradót visszavonták, de ezt szerda délutánig hivatalosan még nem erősítették meg.