Gasztroélmények a nemzeti marketing fókuszában

Forrás: turizmus.com

 2015. november 22. 15:03

A Magyar Turizmus Zrt. jövő évi marketingtervéről, a gasztronómiának szentelt tematikus évről és a TIMEA néven futó, hároméves keresletösztönző projektről is hallhattak az MSZÉSZ-közgyűlés résztvevői Tapolcán.

„A tavalyi rekordév után az idei is az lehet, s a világ figyelmét a továbbiakban Magyarország iránt azzal szeretnénk megtartani, hogy hagyományos és modern értékeit együtt mutatjuk meg, innovatív eszközök használatával" – jelentette ki Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlésén tartott köszöntőjében. A turisztikai marketingkommunikációban 2016-ra meghirdetett gasztroélmények évének külön jelentőséget ad, hogy a gasztronómia 1999 óta nem volt a tematika része. Emellett a társaság e téren tudja legjobban kiaknázni a közös irányítás alá tartozó turisztikai, illetve agrármarketingben rejlő szinergiákat. A tematikus évet a Torkos Csütörtökkel indítják, s az év során 4-5 hasonló, országos vagy azon túlmutató akciót terveznek, ezenkívül minden hónapban más ételek kerülnek fókuszba.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet a december közepén megrendezendő külképviselői értekezletre, amely jó alkalom lesz a szolgáltatók számára a külpiaci lehetőségek feltérképezésére.

Magyarország csak akkor tudja megtartani a világ figyelmét, ha az innováció útján marad, de az első számú vonzerő, Budapest mellett a jövőben a vidék turisztikai marketingjével is tudatosabban kell foglalkozni – tette hozzá.

 

Az MT Zrt. marketingterve 2016-ra

A társaság jövő évi marketingtervét részleteiben bemutató Glázer Tamás, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a gasztronómia mindenki által érthető és szerethető termék, de a megújuló magyar konyha érdekében is szól a jövő év a gasztoélményekről, a borról és a borkultúráról.

Az MT Zrt. tevékenységének prioritásai a versenyképesség, a minőség és az ár-érték arány növelése, a következő három évre szóló, de azon belül évekre lebontott marketingterv alapelvei pedig az egyszerűség, az áttekinthetőség és a tarthatóság. A kommunikációban kulcsszerep jut a magyar hagyományoknak, a hungarikumoknak, az új attrakcióknak és magyar vendégszeretetnek. Külpiaci stratégiánk némileg átalakul, hagyományos piacaink mellett kiemelten foglalkoznak azokkal a térségekkel és országokkal, amelyekben nagy fejlődési lehetőséget látnak, mint például Latin-Amerika, az Arab-öböl vagy Izrael

A kiemelt kampányok között újdonság lesz a téli keresletösztönző akció mintájára a Budapest Summer Invitation, termékspecifikus akció a nyugat-magyarországi termálút és a kelet-magyarországi termálprogram, amelyet a medical irányába mozdítanának el, míg Budapesten a tavaszi és az őszi kulturális fesztivál, valamint a MICE kap fokozott marketingtámogatást, utóbbi tartalmát a szakmai szervezetekkel szeretnék egyeztetni – hangzott el.

A keresletet egyéb kiemelt programok is növelhetik majd, így a Zrínyi emlékév, a Bartók-év, a Szent Márton-év, a lengyel-magyar kulturális év, illetve a Hazatérés Hete, amellyel a Magyarországról elszármazottakat invitálják hazalátogatásra. A Balaton márka és a fővárossal közösen megfogalmazandó Budapest brand fejlesztése mellett pedig elkezdik a következő évek nemzetközi sporteseményeink kommunikációját is.

Glázer Tamás kitért a kilátásokra is: az előrejelzés szerint idén 5,9 százalékos, 2016-ban pedig – pesszimista verzió szerint – 4,5 százalékos vendégéjszaka-növekedésre lehet számítani.

 

Országimázs és piacra jutás TIMEA-val

Langer Katalin, az MT Zrt. nemzetközi és kongresszusi igazgatója a GINOP által a következő három évre nyújtott többletlehetőséget mutatta be a résztvevőknek. A TIMEA (Turisztikai Innovációs Marketing Együttműködési Alapprogram) néven futó projekt 8,35 milliárd forintja más forrásból még kiegészül 1,3 milliárd forinttal, így a szervezet összesen 9,8 milliárd forinttal gazdálkodhat pluszban, amit 85 százalékban külföldi új és feltörekvő piacokon, 15 százalékát belföldön költ majd el Magyarország kínálatának népszerűsítésére és a hazai vállalkozok piacra jutásának elősegítésére. A nemzetközi marketingtevékenység háromszintű rendszerben valósul meg, alapja az országmárka ismertségének növelését célzó imázskampány, a második szintet az országspecifikus termékkampányok alkotják. Idehaza három niche termék, a senior, az akadálymentes és az orvosi turizmus lesz a kedvezményezett.

A vállalkozók piacra jutását segítő B2B kommunikáció színterei a turizmus prémium napok, workshopok, ezenkívül védjegyrendszerrel, szemléletformáló és tudásmegosztó képzéssel (Turizmus Akadémia) is támogatják a szolgáltatókat.