Hatalmas veszteséget könyvelt el a cseh sörgyártás

Forrás: MTI

 2020. július 29. 13:55

Több mint 4,7 milliárd koronás (63,45 milliárd forint) veszteséget könyvelt el a cseh sörgyártás és kereskedelem március, április és május hónapban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kormányzati intézkedések következtében.

A cseh Gazdasági és Piaci Elemzések Központjának (CETA) tanulmánya szerint a legnagyobb veszteség a vendéglátóipari egységeket érte, eladásaik az említett három hónap alatt 728 ezer hektoliterrel, azaz 55 százalékkal estek vissza. Ez 4,2 milliárd koronát (56,7 milliárd forint) jelent.

Az élelmiszerboltokban viszont jelentősen – 794 millió koronával (10,7 milliárd forint) – megugrott az üveges és dobozos sörök eladása. A CETA nem közölte, hogy ez milyen mennyiségű sört jelent.

A cseh sörgyárak bevételei a járvány következtében 1,1 milliárd koronával (14,85 milliárd forint) csökkentek. A szállító cégek vesztesége a három hónap alatt 165 millió koronára (2,23 milliárd forint) rúg.

A koronavírus-járvány miatt hatalmas veszteséget könyvelt el a cseh sörgyártás

Fotó: 123rf.com

A vendéglátóipari egységek általános veszteségei kihatással lesznek az általuk befizetett adókra is. Az államkassza ebből eredő vesztesége eddig 1,3 milliárd korona (17,55 milliárd forint) – nyilatkozta Martina Ferencová, a cseh söripari szövetség ügyvezető igazgatója.

Piaci elemzők szerint a söreladás a csehországi vendéglátóipari egységek forgalmának mintegy 20-30 százalékát teszi ki. Ferencová szerint nehéz pillanatnyilag megjósolni, hogy milyen hatással lesz az üveges és dobozos sör iránti növekvő kereslet a vendéglőkre.

„A járvány miatt megváltozott a szabadidő eltöltésének formája, nehéz lesz visszatérni a korábbi helyzethez” – jelentette ki Martina Ferencová.

A csehországi vendéglátóipari egységek mintegy 150 ezer embernek adtak munkát a járvány előtt. Elemzők szerint várható, hogy az őszi hónapokban, amint megszűnnek az állami bértámogatások, több ezer vendéglői alkalmazottnak felmondanak a munkaadói.

A járvány miatt a cseh vendéglők működése március 14-től május 25-ig korlátozva volt. A kormány közvetlen támogatásokkal, illetve adókedvezményekkel igyekszik segíteni a vendéglátóipari szektort.

Kapcsolódó cikkek

Szálloda sörimádóknak

2018. augusztus 23.