HOTREC-ajánlás: Hogyan vonzzuk és tartsuk meg a munkaerőt?

Forrás: turizmus.com

 2020. február 13. 11:45

Hogyan vonzzuk és tartsuk meg a munkaerőt a szállásadás, vendéglátás ágazatban? címmel készített állásfoglalást és tesz ajánlásokat a helyzet javítására a HOTREC, az uniós tagországok szálloda-, éttermi, és kávéházi szövetségeinek konföderációja.

Mivel az EU-ban a szállásadás, vendéglátás ágazatban működő vállalkozások legnagyobb problémája a munkaerő hiánya, a HOTREC fenti címen állásfoglalást készített ennek okairól, a helyzet javítását célzó javaslatokról, tennivalókról, amelyeket a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége  ismertet legfrissebb hírlevelében.

 

1. A szállásadás, vendéglátás ágazat fontossága az EU-ban

A szállásadás, vendéglátás a turizmus egyéb területeivel együtt az EU gazdaságágának 3. legnagyobb ágazata, amelyben 2013–17 között több mint 2 millió új munkahely jött létre, és a foglalkoztatottak száma 10,3 millióról 12,5 millióra nőtt. Ebben az ágazatban az alacsonyabb képzettségűek aránya 30,2%, míg ugyanez a teljes EU gazdaságban csupán 17,7%. Figyelemre méltó az is, hogy az ágazatban foglalkoztatottak 20,2%-a 25 év alatti, szemben a teljes EU gazdasággal, ahol ez csupán 8,2%.Ez azt jelenti, hogy a szállásadás, vendéglátás, turizmus különösen jelentős szerepet játszik a fiatalkorúak munkanélküliségének csökkentésében.Hasonlóképpen jelentős az ágazat szerepe a nők foglakoztatásában, ami 54,1%, míg a teljes EU gazdaságában csak 46%.

Jelentős az ágazat szerepe a nők és fiatalok foglalkoztatásában

Fotó: 123rf.com

2. Kihívások

Bár az ágazat szerepe a fenti adatok szerint jelentős a foglalkoztatásban, az új munkahelyek létrehozásában, a szállodák, éttermek, bárok mégis komoly nehézségekkel néznek szembe a munkaerő megszerzésében, megtartásában.

Ennek okait a következőkben látja a HOTREC:

  • Az EU-ban magas a munkanélküliség aránya, ennek ellenére a szállásadás, vendéglátás ágazatban nem megfelelő a képzettségi színvonal. Pl. digitális, konyhatechnológiai ismeretek, nyelvtudás stb. Emiatt különösen nehéz az új technológiák bevezetése. A munkaerőhiányt mutatja, hogy míg EU szinten az ágazatban 2,2% volt a betöltetlen állások aránya 2018-ban, ugyanez Belgiumban 5,1%, Ausztriában 4,8% volt.
  • Az ágazatban igen magas, 90% a kkv-k aránya, melyek nem tudnak vonzó karrierlehetőséget és fizetéseket kínálni a pályakezdő fiataloknak.
  • Nehézséget okoznak az ágazatnak megfelelő munkakörülmények és a munkaidő-beosztás (délutáni, éjszakai műszak, hétvégék, ünnepnapok) is.

 

3. A HOTREC ajánlásai

3.1. Javítani kell az ágazat image-t

Folyamatosan fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az ágazat milyen fontos szerepet játszik az EU-tagországok gazdaságában, a munkahelyek teremtésében, a fiatalok, a nők foglalkoztatásában.

Hangsúlyozni kell az ágazat pozitívumait. Így a nemzetközi tapasztalatok szerzésének lehetőségét, a csapatban dolgozás előnyeit, a változatos munka élményét.

Az állami szervekkel együttműködve kell népszerűsíteni az ágazatot

 

3.2. Fejleszteni kell a gyakornoki programokat

Tagországonként kell kialakítani vonzó gyakornoki programokat, amelyek az iskolai oktatást az ágazatban működő elismert színvonalú vállalatok által kínált gyakorlati képzés egészít ki.

A HOTREC azt is javasolja, hogy nemzeti szinten alkalmazzák a gyakornoki programok kidolgozásánál az EU Tanács „European Quality and Effective Apprenticeship” c. kritériumait.

 

3.3. Közvetlen kapcsolatot kell kialakítani a szakképző iskolák, felsőfokú intézmények, illetve a gyakorlati oktatást végző vállalatok között

Ezáltal biztosítható az elméleti és gyakorlati képzés összhangja, a mindennapi élet megkívánta ismeretek közvetítése és a technológiai változásokhoz, a társadalmi elvárásokhoz való alkalmazkodás.

Olyan körülményeket hozzunk létre, amelyek a fiataloknak karrierlehetőséget biztosítanak az ágazatban. Ennek keretében – többek között – azt is be kell mutatni, hogyan lehet a teljesítmény javulásával előre lépni, miként emelkednek a fizetések.

Alkalmazzák nemzeti szinten is a European Hospitality Skills Passportot. Ez lehetővé teszi, hogy a munkát keresők képességeik, erősségeik (pl. főzési, felszolgálási ismeretek stb.) bemutatásával könnyebben találjanak számukra vonzó munkát. Ugyanez megkönnyíti a vállalatok részére az általuk megkívánt ismeretekkel rendelkező munkaerő megtalálását.

 

3.4. Pályázzanak nemzeti és EU-s támogatásra

Az ágazatban foglalkoztatottak továbbképzésére állami és EU-s támogatások állnak rendelkezésre. Használják ki ezeket – ajánlja a HOTREC.

 

3.5. Használják ki a legális migráció lehetőségeit

Főleg középszintű végzettségű munkavállalók legálisan történő alkalmazása kívánatos EU-n kívüli országokból, akik rendelkeznek digitális, nyelvi ismeretekkel, akik képzett szakácsok stb.

A fentieken kívül erősíteni kell a társadalmi párbeszédet. A munkaadók és munkavállalók közötti párbeszéd javítására van szükség, ami többek között elősegíti „az életen át tartó tanulást”, a munkaadó és a munkavállaló érdekeinek harmonizációját – áll a HOTREC ajánlásában.