Jelentős növekedés REVPAR-ban is

Forrás: turizmus.com

 2016. január 05. 18:13

A Hotel Management International minapi összeállítása szerint Magyarország mind a szállodai foglaltság, mind az egy szobára jutó átlagár növekedését tekintve az európai élmezőnybe tartozik.

A londoni székhelyű STR Global kutatásaira alapozott összeállítás szerint 2015-ben, Magyarországon, a szállodákban 7 százalékkal nőtt a foglaltság és 9 százalékkal nőtt az átlagár, 2014-hez képest. Ezek a mutatók azért is fontosak, mert konkrét, ellenőrizhető adatszolgáltatásra épülnek, ezeket fontos indikátoroknak tekintik a szállodások. (Ettől még a szállodák nyereségtermelő képessége hagyhat kívánnivalót maga után, ha a költségek is jelentősen növekednek - A Szerk.)

Foglaltság növekedésben csak Románia (7,5 %) és Lengyelország (8%) előz meg minket.

Átlagár növekedésben Litvánia (13,5 %), Izrael (9%), Olaszország (11%), Portugália (10,5%) és Írország (15,5%) tudott nálunk látványosabb fejlődést felmutatni.

Megkeresésünkre, Niklai Ákos kifejtette, hogy a foglaltság és az átlagár együttes növekedésének az egy kiadható szobára jutó bevételben (REVPAR) is meg kell mutatkoznia. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a magyarországi szállodák 15,7 százalékos REVPAR növekedést produkáltak, ami rendkívül jó teljesítménynek tekinthető, különösen, ha hozzávesszük, hogy az átlagárak összehasonlításakor az STR Global minden ország esetében euroban számolt.