Bajban az USA szállodaipara, mit hoz Joe Biden az amerikai turizmusnak?

Forrás: turizmus.com

 2020. november 30. 16:52

Igen negatívan ítélik meg kilátásaikat az amerikai szállásadók egy friss felmérés szerint. Az aktuálpolitika kapcsán sokan felteszik a kérdést, hogyan fogja kezelni az új elnök a turizmust a koronavírus-járvány árnyékában.

A koronavírus-válságból való kilábalás esélyeiről végzett felmérést tagjai körében az American Hotel & Lodging Association (AHLA). A válaszadók igen negatívan ítélték meg kilátásaikat a jelenlegi és várható alacsony szobafoglaltság, s az emiatt drámaian csökkenő bevételek miatt.

A téli időszak különösen nehéznek ígérkezik, amit egy, az utazási hajlandóságról készített felmérés is igazol. Eszerint 10 amerikai polgár közül csupán 3 tervez belföldi utazást a következő hónapokban – írja hírlevelében a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

Las Vegas is elcsendesült a koronavírus árnyékában

Fotó: 123rf.com

Az AHLA a jövőbeli kilátásokra vonatkozó felmérése keretében november 10–13. között 1200 tagszállodája tulajdonosait, üzemeltetőit, munkavállalóit kérdezte meg. A felmérés főbb megállapításai a következők voltak:

  • A válaszadók 77%-a szerint jelentős elbocsátásokra fognak kényszerülni;
  • 33% gondolja úgy, hogy csődbe kerül, vagy kénytelen lesz eladni szállodáját;
  • Egyharmaduk azt válaszolta, hogy a jelenlegi igen gyenge kereslet mellett maximum 3 hónapig tud még a szállodájuk működni;
  • 52% jelezte, hogy bezárásra kényszerül további állami segítségnyújtás nélkül.

 

A felmérés után az AHLA elnöke, Chip Rogers azt nyilatkozta, hogy a Kongresszusnak fontossági sorrendet kellene felállítani a koronavírus-járvány által különösen sújtott ágazatok között, s nagyon gyorsan kellene dönteni a további állami segítségnyújtásról. Véleménye szerint a Kongresszus döntésének további késlekedése óránként 400 munkahely megszűnését okozza az USA szállodaiparában.

 

Joe Bide elnökké választásának hatása a turizmusra

Az Egyesült Államokban eldőlt, hogy Joe Biden lesz a következő elnök, akinek hivatalos beiktatása 2021. január 20-án történik meg. Sokan felteszik a kérdést, hogyan fogja kezelni az új elnök a turizmust a koronavírus-járvány árnyékában.

Az MSZÉSZ hírlevelében megjelent írás szerint Biden eddigi nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy szigorúbb intézkedéseket fog bevezetni a járvány terjedésének megfékezésére, visszaszorítására. Mivel a hidegebb, téli időszakban a járvány köztudottan gyorsabban terjed, arra lehet számítani, hogy már januárban minimum 4-6 hétre országos lezárásokat vezetnek majd be az USA-ban. Eszerint – 2020 tavaszához hasonlóan – az elkerülhetetlen utazásokat kivéve minden egyéb utazást betilthatnak. Erre annál is inkább lehet számítani, mivel a világon az USA kiemelkedik a fertőzések számában. Emiatt az amerikai állampolgárokat Európa mellett sok más országban sem fogadják.

Jelenleg az USA-n belüli utazás kezelésének szabályozása sem egységes. Van, ahol egyes államokba, városokba csak negatív PCR-teszt birtokában lehet beutazni az ország más tagállamaiból. Beiktatása után Biden elnök várhatóan kezdeményezni fogja a maszkhasználat kötelezővé tételét az összes tagállamban. Ennek bevezetése nem lesz egyszerű, mert az elnök erre vonatkozó kötelező rendelet kiadására nem jogosult. A maszkhasználat kötelezővé tétele a szenátus és a képviselőház közötti politikai viták, egyezkedések után fog eldőlni. Jelenleg az USA 34 tagállamában, valamint District of Columbiában és Puerto Ricóban kötelező a maszkviselés.

Bár nem kötelező jelleggel, de az USA több tagállamában már alkalmaznak kontaktkövetési applikációkat. Például Kanadába csak ezek birtokában lehet az USA-ból beutazni. Biden várhatóan minden tagállamban egységes applikáció bevezetését kezdeményezi majd.

De az epidémia terjedésének megállítására – ami elő fogja segíteni a turizmus fokozatos kilábalását a válságból – természetesen a koronavírus ellen védelmet nyújtó oltás jelenti majd a megoldást. Mint ismeretes, a Pfizer november 9-én jelentette be, hogy 90%-ban eredményes vakcinát sikerült kidolgoznia.