"Karanténmentes" repülőjárat indul Atlanta és Róma között

Forrás: portfolio.hu

 2020. november 27. 18:32

A Delta Air Lines és az Alitalia közös járatának utasait nem kötelezik karanténra a repülés után.

Ennek feltétele, hogy három negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezni – írja a portfolio.hu a Financial Times cikkére hivatkozva.  Elsőként egy PCR-tesztet kérnek, amit a járat indulása előtt 72 órával kell elvégezni. Majd egy-egy gyorstesztet az indulási és az érkezési reptéren, Atlantában, illetve Rómában végeznek el az utasokon közvetlenül az indulást megelőzően és az érkezést követően.

A járat azonban nem mindenki számára lesz elérhető, csak alapos indokkal, például munkaügyben lehet rajta utazni. Továbbra is érvényben marad a beutazási tilalom az Egyesült Államokban, bár az amerikai légitársaságok abban reménykednek, hogy hamarosan a Fehér Ház döntést hozhat arról, hogy megszünteti a korlátozást az EU-s és a brit állampolgárokra vonatkozóan – tudta meg a Reuters.

A járaton csak alapos indokkal, például munkaügyben lehet majd utazni

Fotó: 123rf

Több légitársaság indított el repülőjáratot Európa és az Egyesült Államok között, ez az első olyan járat, amelynek utasait nem kötelezik karanténra.

A légitársaságok világszerte lobbiznak a szabályozó hatóságoknál, hogy ki lehessen váltani a repülés utáni karanténkötelezettséget reptéri tesztelésekkel.Róma repterének vezérigazgatója abban reménykedik, hogy a programot Európa több repülőterére is kiterjesztik majd, véleménye szerint az Atlanta-Róma járattal közel van az áttörés.A római reptérről induló tengerentúli járatok száma 87 százalékkal zuhant 2019 októberéhez képest, és a reptér üzemeltetője szerint nem is fog visszatérni a forgalom a járvány előtti szintre 2023 előtt.

A hosszú távú transzatlanti járatok kritikus fontosságúak a nagy amerikai és európai légitársaságok számára, miután az üzleti utasokat szolgálják ki, amelyek hajlandóak magasabb árat is fizetni.