Karácsonyi vásárokon vizsgálódik a Nébih

Forrás: MTI

 2019. december 13. 14:26

Néhány esetben súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságokra bukkantak a hivatal ellenőrei.

A Nébih országszerte ellenőrzi az adventi és karácsonyi vásárokat, ünnepi rendezvényeket és azok termékeit. Közleményük szerint az eddigi tapasztalatok alapján a korábbi évek időszaki ellenőrzéseinek eredményeként az élelmiszer-vállalkozók már számítanak a hatósági kontrollra. Pozitív példaként említik Eger, Nyíregyháza, Győr és Nagykanizsa ünnepi vásárait, ahol az árusok egyre inkább ügyelnek az alapvető élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások betartására. Általános problémának tekinthetők viszont a dokumentációs hiányosságok, amelyre minden esetben felhívták a figyelmet az ellenőrök.

Árusok Európa legszebb karácsonyi vásárán, a Bazilikánál

Fotó: adventbazilika.hu

A Nébih borászati felügyelői 5 budapesti helyszínen 19 kitelepült forgalmazó működését és termékeit ellenőrizték az első héten. Helyszíni mérések segítségével 284 ital tényleges alkoholtartalmát vizsgálták, amely megnyugtató eredménnyel zárult: a feltüntetett és a mért adatok minden esetben megegyeztek.

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a forralt borokra is és sem a nyomon követhetőség, sem az alapanyagok minősége tekintetében nem állapítottak meg jogsértést.

A forralt borok ötösre vizsgáztak

Fotó: Pixabay

Súlyosabb szabálysértésekre is volt azonban példa. Az egyik Békés megyei piacon több kilogrammnyi jelöletlen ömlesztett szaloncukrot, bonbont és csokimikulást kellett megsemmisíteni. A hajdúnánási piacon nagy tételben forgalmazott édességeknél pedig a magyar nyelvű jelölés és az árusításhoz szükséges dokumentumok hiányoztak, emiatt folyamatban van a bírság megállapítása. Heves megyében egy édességárus tevékenységét függesztette fel azonnali hatállyal a hatóság a szükséges dokumentumok hiányában, míg Somogy megyében az egyik kitelepült vendéglátónál a súlyos higiéniai problémák indokolták ugyanezt.

A vizsgálatok az élelmiszerlánc számos egyéb területére is kiterjednek. A Nébih Állami Halőri Szolgálata 27 halboltban több mint 18 tonna halterméket ellenőrzött, és ismeretlen eredet miatt 126 kilogramm haltermék megsemmisítését rendelte el, bírság kiszabása mellett.
A szezonális ellenőrzés az év végéig folytatódik.