Koncepció készül a Hajógyári-sziget közösségi és kulturális fejlesztéséről

Forrás: MTI

 2014. november 05. 15:39

Kiemelt nemzeti érdek a Hajógyári-sziget közcélú hasznosításának fenntartása és fejlesztése, a terület átfogó hasznosításának érdekében ezért a terület 2015 és 2018 közötti, közösségi és kulturális célú fejlesztését bemutató koncepció készül.

Az erről szóló kormányhatározat a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A koncepciónak tartalmaznia kell az aquincumi helytartói palota és környezete kulturális örökségvédelmi szempontú rekonstrukciójának, valamint ezek bemutatásának és kulturális, közcélú hasznosításának feltételeit.

A határozat szerint a koncepciónak 2015. április 30-ig kell elkészülnie és ki kell térnie a Hajógyári-sziget déli nyúlványainak az egykori hajógyári épületek felhasználásával történő kulturális és közösségi célú hasznosítására, valamint az ÉLMÉNY-PARK többfunkciós közösségi tér, sport és rekreációs park létrehozásának részletes feltételeit is be kell mutatnia.

A koncepció kidolgozására 200 millió forint áll rendelkezésre még az idén, a dokumentum elkészítéséért a Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett az emberi erőforrások minisztere, a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter felelős.
A határozat kitér arra is, hogy ha a kormány elfogadta a terület fejlesztéséről szóló koncepciót, akkor a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítása érdekében előterjesztést kell készítenie a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.