Környezetbarát megoldásokkal ellátott turistaház létesült Gömörszőlősön

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 11. 09:04

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen található Pohánka vendégházzal új szálláslehetőség nyílik a kéktúrázók számára.

A Gömör-Tornai-karsztban fekvő Gömörszőlőst, amely fenntartható szemléletmódjáról és vendégszeretetéről híres, sok turista keresi fel, azonban szálláhelykínálata korlátozott volt.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 71,5 millió forintos támogatásának köszönhetően most egy hagyományos, az ökoturizmus kívánalmainak megfelelő, és mégis a legmodernebb technológiákkal ellátott turistaszállást hoztak létre, amely az aktív kikapcsolódás jegyében a fenntartható életmód értékeit is közvetíti a vendégek számára.

A felújítás során az ökoturizmus kívánalmainak megfelelő turistaszállás jött létre

Fotó: Aktív Magyarország

Gömörszőlős egy alig 70 fős település a szlovák-magyar határ mentén, a Putnoki-dombság nyugati részén. Az Országos Kéktúra útvonalán fekvő község gyönyörű természeti környezetben terül el így, nem véletlen, hogy évről évre egyre több bakancsos és kerékpáros turista keresi fel. Ugyanakkor nemcsak a túrázók körében népszerű, a hagyományőrzés, a kulturális értékek és a fenntartható életmód iránt érdeklődők is hasznosan eltölthetik el itt az idejüket.

A most átadott Pohánka vendégházzal egy újabb szálláslehetőség nyílik meg a kéktúrázók és a Gömörszőlősre látogatók számára. Gömörszőlős eddig is jeleskedett az ide látogatók teljes körű kiszolgálásában, a sokrétű programkínálatban és a vendégszeretetben, ehhez azonban szerény szálláshely-szolgáltatások tartoztak.

A településen 1993 óta működik a miskolci székhelyű Ökológiai Intézet helyi csoportja, akik falufejlesztési programot indítottak „Gömörszőlős – egy fenntartható falu” néven. Az intézet munkatársai a faluprogramban számos régi épületet újítottak fel, ösztönzik a hagyományos életforma követését, a népi kismesterségek és népi hagyományok fenntartását, valamint segítik a turizmus szervezését.

Céljuk, hogy a faluban ne használjanak többet az erőforrásokból, mint amennyi a rendelkezésükre áll, tehát úgy éljenek ma, hogy a jövőnek is maradjon. A fenntartható fejlődést tanítják is, ebből a célból is sokan keresik fel a települést.

Az új turistaház ötvözi a hagyományost a legmodernebb, környezetbarát megoldásokkal

Fotó: Aktív Magyarország

Az új turistaház egyaránt szolgálja a helyi, hagyományos építészeti stílusjegyek megőrzését és a fenntartható életmód modern ismereteinek terjesztését. Bemutatja, hogyan lehetséges ötvözni a hagyományost a legmodernebb, környezetbarát megoldásokkal.

A háztetőre napelemes cserepek kerültek, és a klímabarát téglából készült falaknak köszönhetően az épület saját maga szolgálja ki az energiaszükségletét. A ház kialakítása költségtakarékos, hiszen a cserepek napelemei lefedik a tetőt is, az okos tégla pedig nem igényel járulékos szigetelést. A napelemekről üzemelő infrafűtés pedig szükségtelenné teszi a központi fűtés kialakításával járó magas költségeket, és anyagfelhasználást.

Mindezt jól kiegészíti, a délre néző tornác, amely elviselhetővé teszi a nyári meleget, miközben télen beengedi az alacsonyan járó nap sugarait.