Megduplázta eredményességét az Opus Global

Forrás: turizmus.com

 2020. október 01. 09:24

Több mint 6 milliárd forintos üzemi eredménnyel zárta konszolidált szinten az idei első félévet az Opus Global Nyrt. – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az IFRS szerinti jelentésében a tőzsdei társaság.

Az Opus Global Nyrt. az idei, első félévet konszolidált szinten 520.107 millió forint mérlegfőösszeggel és 235.643 millió forint saját tőkével zárta, míg a teljes átfogó eredménye 2.945 millió forint lett - tájékoztatott a társaság.

Az OPUS Csoport energetikai társaságai az idén márciusban megvalósult értékesítés következtében már kikerültek a Cégcsoportból, az ebből adódó portfolióváltozása mellett 2020 első félévében a a COVID járvány hatására a turizmus szegmens jelentős eredménycsökkentő befolyása ellenére is 6,03 milliárdos üzemi eredményt ért el konszolidált szinten.

Tizennégy Hunguest-szálloda, köztük a Grand Hotel Galya felújítása zajlik éppen

Fotó: Facebook / Hunguest Grand Hotel Galya

A több mint 6 milliárd forintos üzemi nyereség mellett a tényleges tevékenység eredményét leginkább prezentáló és az értékcsökkenést kiszűrő EBITDA-mutató 17,7 milliárd forinton zárt, ezzel a Cégcsoport közel megduplázta a 2019. első féléves proforma kimutatás szerinti 9,3 milliárdos EBITDA értékét.

A vállalatcsoport 2020 első félévében konszolidált szinten mindösszesen 2,945 milliárd forint Teljes átfogó eredményt ért el a tavalyi év ugyanezen időszakának proforma 1,288 milliárdos veszteségével szemben, mely igen jelentős, több mint 4,233 milliárd forintos eredményjavulást jelent a cégcsoportnál.

A jelentés kitér a koronavírus okozta válsághelyzetre, amelyben kifejtik: még mindig nem lehet teljes egészében felmérni és modellezni, hogy milyen hatást fog gyakorolni a Csoport működésére a koronavírus második hulláma.

Az Opus Global Nyrt. vezetősége azonban – az első félévhez hasonlóan – stratégiai szinten mindent megtesz, hogy minimalizálja, illetőleg a működésében rejlő szinergiák kihasználása révén egyes szegmensekben elkerülje a koronavírus okozta károkat a 2020-as gazdasági évben.

Jelenleg a pandémiás helyzet hatásai elsősorban a turizmus divízióban mutathatóak ki, ezek azonban az ütemezett szállodafelújítások, munkaerőgazdálkodás és a diverzifikált portfolió működtetése révén kezelhető mértékűek a vállalatcsoport számára.