Finta Józseftől búcsúznak Budapest luxusszállodái

Forrás: turizmus.com

 2024. január 09. 19:15

Elhunyt Finta József építész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissima díjas alkotó, akit az Amerikai Építészeti Intézet is tiszteletbeli tagjává fogadott.

Az általa alapított Finta és Társai Építész Stúdió, mint az elmúlt 60 év magyar építészetének jelentős személyiségétől búcsúzik az élete 89. évében eltávozott alkotótól, akit példaképüknek tekintenek, és viszik tovább az örökségét.Sokak szerint Finta munkái indították el a 60-as, 70-es években Budapestet a modern nagyvárossá fejlődés irányába.A turisztikai szakma Finta Józsefre elsősorban mint Budapest első meghatározó luxusszállodáinak építőjére emlékszik, hiszen Finta tervei alapján épültek az első Duna-parti szállodák, az InterContinental 1969-ben (ma Budapest Marriott Hotel) és a Forum Hotel 1981-ben (ma InterContinental Budapest Hotel), de az 1992-ben megnyílt Kempinski Hotel Corvinus Budapestet is ő tervezte.

Finta egyik korai terve, a Budapest Marriott Hotel minden szobája a Dunára néz

Fotó: Facebook

Megható olvasni a szállodák Facebook-oldalán feltett megemlékezéseket a nagy építészről.

„Fájó szívvel búcsúzunk a Budapest Marriott Hotel ragyogó elméjétől és mozgatórugójától. Víziója és elhivatottsága életre keltette ezt az ikonikus szállodát, a vendégszeretet és az elegancia irányadójává formálva… Szelleme éljen tovább az általa épített falakban és emlékekben” – írják a Marriott oldalán.

 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest egy csodás Finta-grafikával búcsúzik alkotójától, ami az általa tervezett szállodát ábrázolja.

Finta József rajza a Kempinskiről

Fotó: Finta Architectural Studio

Ők ezt írták: „Nagy szomorúsággal tudatjuk Finta József, szállodánk szeretett építészének elvesztését. Nincs még egy magyar építész, aki olyan mértékben formálta volna Budapest városképét az elmúlt fél évszázadban, mint ő. Több mint 30 évig tartottuk vele a kapcsolatot, és nemcsak ismert építészként, hanem tehetséges grafikusként is emlékezünk rá. Néhány évvel ezelőtt kiállítást rendeztünk a Kempinski Galériában munkája tiszteletére. Építészeti öröksége velünk marad.”

 

Finta József nevét fémjelzik még Budapest olyan híres épületei is, mint a Bajcsy-Zsilinszky úti City Center, a Westend bevásárlóközpont, a Teve utcai rendőrpalota, a Bank Center, valamint további két budapesti szálloda, a Novotel Budapest City és az Ibis Heroes Square (egykori Hotel Liget).