Megnyílt a Szamos Gourmet Ház

 2011. november 29. 16:16

November 29-én nyitotta meg kapuit a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Ház, amely egyszerre cukrászda, kávézó és csokoládé manufaktúra. Új üzletében a Szamos bepillantást enged vendégei számára a kézműves bonbonkészítés folyamatába, és azt is megtudhatjuk, hogyan kerül a levegő a csokimikulásba és hogy kicsoda Artúr.

A Szamos Gourmet Ház megnyitóján a család négy generációja volt jelen – mondta el Kelényi Gyula, a Szamos cégbirodalom vezetője, és egyik tulajdonosa. Az alapító Szamos Mátyás 90 éves felesége és dédunokái egyaránt itt voltak ezen a számunkra fontos napon.
A Szamos új zászlóshajója a Gourmet Ház több, mint egy hagyományos cukrászda szép környezetben. Itt éppúgy megtalálja a helyét a kisgyerekes pár és a laptopos üzletember. Az állandó reggeli étlapon mindenki talál kedvére valót, az egyszerű kávé-sütemény párostól a tartalmas angol reggeliig. Délben a konyha a szezonalitásnak megfelelő ebédmenüt és bisztrójellegű a’la carte fogásokat kínál, a konyha főnöke Sándor Csaba chef, míg a jó kávéról Kovács Judit barista gondoskodik.

A cukrászda a klasszikus választék mellett kínál franciás és az osztrák-magyar monarchiára jellemző édességeket, tányérdesszerteket egyaránt. Az új üzlet tervezésekor a Szamos lehetőséget teremtett arra, hogy eddig rejtett műhelytitkokba nyerjünk bepillantást. A kézműves bonbonmanufaktúrát a megnyitón Máthé Barnabás Csokoládémester mutatta be, aki többek között rózsás, málnakrémes és teás bonbonokat varázsolt a vendégek elé. A teljes bonbonkínálat legalább 40 féle ízből áll, így karácsony előtt érdemes lehet megjegyezni, az egyedi bonbonválogatás kapós ajándék mostanában.

Az étlapon olyan egyszerű fogásokat találunk, mint a saláták és bagettek, gulyás, és egy különlegesség: a chilis, csokis bélszín. A napi ebédmenü korlátozott mennyiségben készül, szezonális, és dél és három óra között kínálják.

A Gourmet Ház szépsége méltón illeszkedik a megújuló tőzsdepalota nyújtotta elegáns környezetbe. Az üzlet cégére a különleges látványt nyújtó, jókora csokoládéfa, melyen az ezüst ágak végén aranyló kakaótermések sötétedés után kivilágítva csalogatják a látogatókat. A Gourmet Ház egyik népszerű figurája Artúr. Hogy kicsoda Ő? Artúr egy bolygatógép, aki üreges csokoládéfigurákat gyárt, igen sokoldalú munkaerő, a szezonális igényeknek megfelelően tud mikulást, bárányt, nyuszit vagy tojást gyártani. Az üzlet másik kedvence az életnagyságú marcipánlány, aki egy , a XVIII. században alkotó, francia festő –Jean-Étennie Liotard-  „A csokoládés lány” című, ismert festményén szereplő nőalak mása. A csokoládés lány szobra 70 kiló marcipánból készült, körülbelül 800 óra munkával, ő egy vitrinből figyeli Artúr tevékenységét.

Az új üzletben januártól indulnak majd a csokoládéiskola kurzusai is, ahol a résztvevők a bonbonkészítésbe kóstolhatnak bele, megismerhetik az autentikus régi és a legmodernebb mai eszközök használatát, a technológiát és a mesterfogásokat. A tanfolyamok között lesznek villámgyors és alaposabb képzések, magyar és angol nyelven is.