Mobilapplikáció az akadálymentes turizmusért

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 10. 19:07

Rendhagyó városnéző sétára invitált a Magyar Turizmus Zrt.: a kerekesszékes, gyalogló és babakocsit toló résztvevőkből verbuvált csapatok a belvárosban tesztelték a Route4U által fejlesztett, az akadálymentes városi közlekedést segítő mobil applikációt szeptember 10-én Budapesten.

A városnéző és kincskereső programokat az Imagine Budapest és a Budapest Underguide munkatársai állították össze, a résztvevőket menet közben a magyar startup által fejlesztett, innovatív, több díjjal elismert web- és mobilalkalmazás segítette.

A túrákat követő kerekasztal beszélgetésen megtudtuk: az egyelőre Android eszközökön futó, a közeljövőben iPhone készülékeken is elérhető applikáció különlegessége, hogy a telefon érzékelőiből gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználók által bejárt területek akadálymentes térképét, emellett PoI (Point of Interest) adatok is felvihetők azokról a szolgáltatókról, melyek az akadálymentesség szempontjából értékelhetők. Az információk a későbbiekben egy nyilvános weboldalon is elérhetőek lesznek, színkódolással, több nyelven. A rendszert ez ideáig egy aktív, nagyjából 100 fős csapat tesztelte, a felhasználókat a szeptember 10-i bemutatkozást követően toborozzák, a vidéki desztinációkat már az ő bevonásukkal szeretnék teljes körűen feltérképezni. A Route4U későbbi terve a személye szabott navigáció megtervezése.

 

Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) belföldi igazgatója az eseményen hangsúlyozta: a turisztikai szakmának alkalmazkodnia kell a segítséggel élőkhöz. Az akadálymentesítésben rejlő lehetőségeket felismerő vállalkozások ráadásul előnyhöz juthatnak, hiszen az otthonukból eddig nehezen kimozdulók új vásárlóerőt jelenthetnek. Az MT Zrt. kiemelten kezeli az akadálymentes turizmus témakörét, tanulmányutak megszervezése, pályázatok lebonyolítása és konferenciákon való részvétel mellett saját honlapját elérhetővé tette a gyengénlátók számára, az oldalon elérhető akadálymentes információk és szolgáltatók száma is folyamatosan bővül (itthon.hu/akadalymentes-utazas).

Az eseményt moderáló Sztojanovics Kristóf, az MT Zrt. Budapest-Közép-Dunavidék vidék régió marketingigazgatója hangsúlyozta: az akadálymentesítés egyszerre több célcsoport életminőségét javítja, hiszen többek között a kisgyermekes családok és az idős, járásukban korlátozott generáció is profitál az előnyökből.