MSZSZ-csomag Budapest turizmusának fejlesztéséhez

 2011. május 04. 22:45

A Magyar Szállodaszövetség szerdai Budapest konferenciája egy javaslatcsomag ismertetésével zárult, amelyet az érdekképviselet a főváros turizmusának fejlesztéséhez állított össze a döntéshozók számára. Az anyagot Niklai Ákos, a szövetség tiszteletbeli elnöke prezentálta.

A szakmai anyag számos olyan elemet tartalmaz, amelyet a Magyar Szállodaszövetség évek óta szorgalmaz megvalósítani és amelyekkel hosszú idő óta lobbizik a döntéshozóknál. Így találunk benne javaslatokat a vállalkozásbarát környezet megteremtéséhez, mellyel kapcsolatosan az elvárások között szerepel a fenntartható jövedelmezőség biztosítása és a versenyképesség, a kedvezőbb adó- és jogszabályi környezet, a pályázati forrásokhoz jutás feltételeinek javítása, a turizmusbank felállítása, az ifa egységesítése és turisztikai célú felhasználása.
Szükségesnek tartja az anyag a turistafogadás feltételeinek javítását is, többek között a főváros megközelíthetőségének fejlesztését, a turistainformációs rendszerek egységesítését, a városnéző buszok mozgásának támogatását, a negatív jelenségek (prostitúció, koldulás, túlszámlázás, taxis anomáliák) felszámolását, az éjszakai szórakozási lehetőségek bővítését, a turista- és vendégbarát magatartás terjesztését.
Budapest turisztikai marketingjének megerősítésére közös gondolkodásra és jobb együttműködésre szólítja fel a fővárost és a kerületeket, szorgalmazza a TDM szervezet mielőbbi felállását, a Budapest brand véglegesítését, a városi ikonok megteremtését, Budapest imázsának javítását belföldön, az elő- és utószezoni kampányok erősítését.
Elengedhetetlennek tartja az attrakciófejlesztést, például a Duna jobb kihasználását, és a vonzó nagyrendezvények finanszírozásának hosszú távú biztosítását. Több kulturális és sportesemény kellene, különösen télen, szükség lenne tematikus utakra (1956- és Puskás Öcsi-túra), továbbá erőteljes nyitást kezdeményez a fiatalok és a gyerekek felé.
Az egyéb teendők között Niklai Ákos felsorolta a piaci igényekhez igazodó oktatás fontosságát, a nyelvtudás fejlesztését és a budapesti szállodakapacitás stabilizálását minőségjavító fejlesztések támogatásával az új szállodák építésének ösztönzése helyett