NGM: a migránsválság nem ártott a magyar turizmusnak

Forrás: MTI

 2015. november 11. 11:20

Magyarország továbbra is kedvelt úti cél, Budapest népszerűsége töretlen volt szeptemberben még úgy is, hogy ez volt a migránsválság talán legkritikusabb hónapja – kommentálta a KSH friss adatait Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár.

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozó Ruszinkó Ádám kiemelte: a szállodaszövetség adatai szerint 90 százalék körüli a budapesti szállodák kihasználtsága, ami azért fontos, mert a külföldi vendégek mintegy 70 százaléka Budapestre jön, vagy megfordul a fővárosban. A szeptemberi adatok alapján a továbbiakban is bővülésre lehet számítani a szálláshelyek forgalmában – tette hozzá.

A KSH jelentése szerint a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 5,8 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 6,7 százalékkal bővült.

A helyettes államtitkár úgy vélte, a mostani adatok is alátámasztják, hogy 2015 rekordév lehet a turizmusban. Az év első kilenc hónapjában a szálláshelyek 6,4 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, és a szálláshelyek bevétele is több mint 10 százalékkal nőtt. A migránsválság miatt gyakorlatilag nem maradtak el vendégéjszakák, mindössze néhány határ közeli konferencia-központban, szállodában tartott rendezvénynél volt egy kevés lemondás, de csak az egy-egy rövid ideig tartó határzár vagy egyéb ideiglenes akadály idején.

Az Oroszországból érkező turizmus kapcsán elmondta: az év elején tapasztalt 30 százalékos visszaesés mostanra mérséklődött. Év végére orosz viszonylatban körülbelül 20 százalékos visszaeséssel lehet kalkulálni, ami a két évvel ezelőtti szintnek felel meg. Ez nem örömteli, de kedvező, hogy a turizmus összességében ennek ellenére is bővül.