Már a szállodák is hozzáférnek az NTAK bizonyos adataihoz

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 17. 12:01

2021. szeptember 1-jétől már nemcsak a szállodák szolgáltatnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) napi szinten adatot, hanem az adatok visszanyerésére is lehetőség van. A hotelek saját felületükön, belépés után megtekinthetik a heti bontású forgalmi riportokat.

A kimutatások a szállodák által beküldött NTAK-adatok alapján állnak össze automatikusan, ezért fontos, hogy mindenki naprakész, pontos adatot szolgáltasson a napi zárásnál ezzel segítve az ágazatot – tájékoztat legutóbbi hírlevelében a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A legtöbb esetben a szállodák is hozzáférhetnek a településükön működő azonos kategóriájú egységek kumulált adataihoz

Fotó: NTAK

A riport megtekintéséhez az ntak.hu oldalra ügyfélkapus azonosítással szükséges belépni, majd a Kimutatások Forgalmi riportok menüpont alatt érhetőek el a heti statisztikák. A riportban minden szálloda a saját adatain kívül a kiválasztott település azonos kategóriába tartozó szállodáinak kumulált adatát látja.Adatvédelmi okok miatt csak abban az esetben látható teljeskörű statisztika, amennyiben legalább 3 vagy annál több, azonos besorolású szálloda található a kiválasztott településén. Amennyiben ennél kevesebb, akkor csak a „saját" és a „megye" oszlopban jelennek meg adatok. A heti riportokban az átlagos szállásdíj, az átlagos bevétel egy vendégre vetítve, a RevPAR, a kiadott és kiadható szobák és férőhelyek száma, a szobafoglaltság, valamint a férőhelykihasználtság statisztikái tekinthető meg. A fentiek alapján, ha egy településen csak egy négycsillagos szálloda van, de több háromcsillagos, a négycsillagos sajnos nem látja a település átlagát, csak a megyei adatot.

Fontos kiemelni, hogy a kiadható szobák száma minden egyes napi záráskor rögzítésre kerül, viszont a férőhelyek száma nincsen naponta frissítve, azt csak a regisztrációkor kell megadnia a szállodának, ezért itt előfordulhatnak nem megbízható adatok – jegyzi meg az MSZÉSZ.

A szövetség felvette a kapcsolatot az NTAK-kal, kérve az alábbiakat:

  • Excel exportálási lehetőség
  • Havi kumulált adatok
  • 3 havi előrejelzés nem csak saját szállodára vonatkozóan.