Országosan és a Balatonnál is erős forgalmat és bevételt hozott a múlt hétvége

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 17. 10:09

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján augusztus 11–13. között a vendégéjszakaszám 9 százalékkal haladta meg az előző hétvége eredményét. A forgalom ezekben a napokban felülmúlta az egy évvel korábbi adatokat is.

Sokan indultak útnak az elmúlt hétvégén, mintegy 400 ezer turista közel 700 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken. Az országos vendégforgalom 57 százalékát a hazai utazók adták. Augusztus 11–13. között országszerte közel 5 százalékkal több belföldi vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyeken az előző hétvégéhez képest; közel ugyanannyit, mint tavaly ilyenkor. A legtöbben Budapestről és Pest vármegyéből érkeztek a vidéki tájakra – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség lapunkkal.

A külföldi vendégforgalom is jól teljesített: a nemzetközi turisták a tavalyi hasonló hétvégéhez képest 4 százalékkal, a megelőző hétvégéhez viszonyítva pedig 16 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. Közülük a legtöbben Lengyelországból, Németországból, Csehországból és Romániából látogattak hazánkba.

Az igazi augusztusi hétvége sokakat csábított a Balatonhoz is. Az előző hétvégéhez képest a magyar tengernél 4 százalékkal több belföldi és 9 százalékkal több külföldi látogató szállt meg. Nemcsak több szállóvendéget hozott a kánikula, hanem jelentősen, 37 százalékkal nőtt az egynapos látogatások száma is az előző hétvégével összevetve. Korcsoporttól függetlenül népszerű úti cél volt a napsütéses Balaton. A legidősebb vendég, egy magyar, 100 éves hölgy volt, ő Fonyódon szállt meg – derül ki az NTAK adataiból.

Budapestet ezekben a napokban is megtöltötték a turisták. Az előző hétvégéhez képest közel 15 százalékkal több turista éjszakázott a magyar fővárosban, a magyar vendégek mellett a legtöbben Hollandiából, Olaszországból, Németországból és az Egyesült Királyságból érkeztek.

siofok_mtu

A hétvége legnépszerűbb úti céljai a siófoki Aranypart szabadstrandja, a Tatai Öreg-tó, valamint a Parlament környéke voltak

Fotó: MTÜ

Országos összevetésben a hétvége legnépszerűbb úti céljai a siófoki Aranypart szabadstrandja, a Tatai Öreg-tó, valamint a Parlament környéke voltak a mobilcella adatok szerint. De szintén sokan keresték fel a Sóstó környékét Nyíregyházán, Vác főterét, a hajdúszoboszlói gyógyfürdőt és környékét, Sopron belvárosát, az esztergomi bazilikát, valamint Pécsett a Széchenyi teret.

A magas vendégforgalom mellett jelentős mértékben nőttek a szálláshelyek bevételei is. Az NTAK adatai szerint a hétvégi szálláshely-szolgáltatásból származó árbevétel meghaladta a 12 milliárd forintot, ami 9 százalékkal magasabb, mint a megelőző hétvégén. A vendéglátóhelyek bevételei pedig 22 milliárd forintot tettek ki, ami szintén felülmúlta az előző hétvége eredményét (+12%).