Guller Zoltán: A Balaton turizmusa köszöni, jól van

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 10. 09:41

A Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke szerint minden remény megvan arra, hogy szeptemberben a tavalyi évi számokat is meghaladó eredményekről számolhatnak be a Balaton kapcsán, ahol az év első hét hónapjában nem egész egy százalékos csökkenést látnak a vendégszámban az NTAK adatai alapján.

Ismét cáfolja a balatoni turizmusról megjelent álhíreket a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke. Guller Zoltán szerint káros a Balatonnál működő vállalkozások számára, hogy a média egy része ezeket tovább fújja pánikkeltő, kattintásvadász cikkekkel és nyilatkozatokkal, ezért szükséges, hogy a szezon vége előtt ismertesse a szektor számait – nyilatkozta az Indexnek.

A valós számok korántsem árulkodnak válságos helyzetről – hangsúlyozza az elnök. A szerinte téves kép kialakulásához hozzájárul, hogy olyanok nyilatkoznak az ágazat helyzetéről, akiknek nincs rálátása a szektor egészére, és itt példának a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét (MSZÉSZ) hozta fel, amely szervezet jobb esetben is csak a szálláshelyek töredékéről rendelkezik adatokkal azok darabszámát tekintve. Magyarországon ugyanis 45 ezer szálláshelyet tartanak nyilván, a szövetségnek pedig alig több mint 450 tagja van.

„Mikor az MSZÉSZ balatoni régióvezetője 40 százalékos visszaesésről beszél, az csak akkor igaz, ha a saját szállodájáról nyilatkozik, miközben onnan néhány száz méterre, egy másik hotelben például 130 százalékos növekedést látunk" – mutatott rá Guller Zoltán.

 

Cél a külföldiek visszacsábítása

A turizmus idei teljesítményéről az MTÜ elnöke elmondta, hogy a vendégszám tavalyhoz képest idén júliusban négy százalékkal nőtt országosan, és 2019-hez képest pedig 13 százalékkal javított ebben a mutatóban az ágazat. A belföldi vendégszám ugyan négy százalékkal csökkent, de a külföldi 19 százalékkal megugrott.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke

Fotó: MTÜ

Guller Zoltán jelezte, hogy egy általános trend alakítja a hazai turizmust, amely egész Európában megfigyelhető: a koronavírus-járvány után sokkal nagyobb arányban indulnak útnak az emberek külföldre. A Covid idején volt olyan nap, amikor 97 százalékban csak magyarok voltak a szálláshelyeken, miközben az ágazat akkor működik egészségesen, ha fele részben magyarokból, fele részben külföldiekből áll a „vendégmix" Magyarországon. Éppen ezért az MTÜ azon dolgozik, hogy visszacsábítsa a külföldi turistákat Magyarországra. Ebben szerinte nagy segítséget nyújt az NTAK, amellyel az egyes jövedelmi és társadalmi csoportokra célzott marketingkampányt tudnak kidolgozni.

"Budapesten 22 százalékkal több vendég van, mint tavaly ilyenkor volt. Vidéken a vendégszámban stagnálást tapasztaltunk. A Balatonon – amiről most mindenki beszél –, az év első hét hónapjában nem egész egy százalékos csökkenést látunk vendégszámban, ami azt jelenti, hogy átlagosan naponta 50 emberrel volt kevesebb a szálláshelyeken, ami egyébként a statisztikákban ki fog simulni a nyári szezon végére. Az egynapos turisták száma jelentősen megnőtt közben, így összességében többen vannak a Balatonnál, mint tavaly, ez ténykérdés"

– fogalmazott Guller Zoltán.

 

Az időjárás alakítja a belföldi turizmust

Szintén a Covid következményeként jelentkező "világtrend, hogy a nagy szállodákból, a kisebb, békésebb szálláshelyek felé fordult az emberek egy része. Ezt támasztja alá, hogy ameddig a szállodákban néhol visszaesést látunk, a magánszálláshelyeknél növekedést tapasztalunk" – tette hozzá. Egy másik trend is felütötte a fejét, mégpedig hogy döbbenetes mértékben megnőtt az egynapos turisták száma, akik csak egy napra ugranak le a Balatonra, ezt egyébként a mobilcella-adatokból látja az MTÜ.

"A Balatonon nincs kevesebb vendég, mint tavaly volt, sőt többen vannak. Azaz a Balaton köszöni jól van és várja vendégeket" – értékelte a számokat az elnök.

Kiemelte, hogy az országos helyzet az év első hét hónapjában, az esős idő ellenére is kedvezően alakult, 5 százalékkal több vendég volt az országban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Kitért arra is, hogy a sok csapadék és az évszaktól elmaradó hőmérséklet nem kedvezett a belföldi forgalomnak.

Turisták a tihanyi Visszhang dombon

Fotó: 123rf.com

Az MTÜ számai alapján az adott hónap átlaghőmérsékletének egy Celsius-fokos csökkenése vagy növekedése a turisztikai foglalások számának egyszázalékos csökkenésével vagy növekedésével jár. Júniusban az átlaghőmérséklet körülbelül 3 fokkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Éppen ezért – Guller Zoltán szavai szerint – az időjárásjelentés a legjobb reklám a Balatonnak, mert ahogy kihirdetik a 30 fokot, hirtelen megugranak az NTAK-ba valós időben érkező foglalási számok. Habár az esős idő ellenük dolgozik, szerinte minden remény megvan arra, hogy szeptemberben a tavalyi évi számokat is meghaladó eredményekről számolhatnak be.

 

Várják a Booking-károsult szállásadók jelentkezését

Az MTÜ elnöke kitért a Booking-ügy, amiről a Turizmus.com is beszámolt. Az ügynökség augusztus 4-én indított kérdőívére eddig csaknem 6 ezer szállásadótól érkezett válasz, ezek alapján minden második szolgáltatót érint a Booking.com késedelmes fizetési botránya. A felmérés részletes eredményét ebben a cikkünkben adtuk közre.

"Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egy olyan ágazatban, amelyben az értékesítés mára nagyrészt az online térben zajlik, az egyik meghatározó multinacionális szereplője épp a kisvállalkozókkal szemben próbálja érvényesíteni erőfölényét, és ezzel családok ezreinek megélhetését veszélyezteti. Ráadásul teszi ezt éppen a főszezonban" – fogalmazott Guller Zoltán.

Az ügynökség elnöke a lapnak elmondta, hogy az MTÜ a bajba jutott vállalkozások számára jogsegélyszolgálatot indít. Továbbra is várják a válaszokat a Booking-ügyben a szállásadóktól, és péntekig feldolgozzák azokat. Ezt követően pedig egyeztetnek a kormányzattal, a fogyasztóvédelemmel, a Gazdasági Versenyhivatallal és a Booking képviselőivel is.