Biztatónak látja a turizmus idei kilátásait a KSH elnöke

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 16. 15:15

A főszezon döntő része és az egyre inkább kitolódó őszi utószezon 2023 második felében további lendületet adhatnak a határon belülről és kívülről érkező turistaforgalomnak, és meghaladhatja a 2022. évi teljesítményt - vetíti előre a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Kincse Áron Visszarendeződés a járvány után – a külföldi vendégforgalom is felzárkózott a belföldi mellé című írásában elemezte 2022-es év turisztikai forgalmát és az idei adatokat, amelyet a Vg.hu adott közre.

 

UNWTO: 2024-ig kell várni a pandémia előtti turistaforgalomra

Elöljáróban kitér arra, hogy a turisztikai világszervezet, az UNWTO szerint a számos pozitív előjel ellenére világviszonylatban a nemzetközi utazások várhatóan csak 2024-et követően érhetik el, esetleg haladhatják meg a pandémia előtti utasforgalmat. Ugyan 2022-ben egy év alatt kétszeresére emelkedett a nemzetközi utazásokon részt vevők száma szerte a világban, azonban még a kétharmadát sem érte el a 2019. évinek.

Itthon 2021 második felében először a belföldi vendégforgalom kezdett magához térni, majd 2022-ben már a külföldről érkezők Magyarországon töltött vendégéjszakáinak száma is több mint kétszeresére emelkedett az egy évvel korábbi értékhez képest. Ezzel együtt mind a külföldiek, mind a belföldiek vendégforgalma 2022-ben alatta maradt a 2019. évinek. A hazai turizmus 2022-ben összességében eredményes évet tudhatott maga mögött – szögezi le a KSH elnöke.

2022-ben majdnem kétszer annyit utaztak a magyarok belföldön (12,5 millió utazás), mint külföldi úti céllal (7,2 millió utazás). A határon túli látogatások egy napján közel 21 ezer forintot költött egy-egy honfitársunk, míg az itthoni üdülések egy napja csupán feleannyiba került átlagosan.

 

Új alapokon a turizmusstatisztika

Írásában Kincse Áron felidézi, egy év telt el azóta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a turisztikai (kereskedelmi, magán és egyéb) szálláshelyekre vonatkozóan új alapokon, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól (NTAK) átvett adatok alapján publikál, a korábbiaknál gyorsabb és részletesebb adatközlést lehetővé téve.

2023 első fél évének végén több mint 2900 kereskedelmi, valamint 24 700 magán és egyéb szálláshely 295 ezer, illetve 197 ezer férőhellyel várta a vendégeket. Mint írja, addicionális kockázat nem látszódik a közeljövőben az energiaköltségek emelkedése miatt a szálláshely bezárások tekintetében. A kereskedelmi szálláshelyek esetében némileg csökkent a kínálat, ugyanakkor a magán- és egyéb szállásadók bővítették a kapacitást.

A Visegrádi vár kötelező látnivaló a Dunakanyarba látogató turistáknak

Fotó: MTÜ

A továbbiakban az első fél év adatait veszi górcső alá a KSH elnöke. E szerint a hazai szálláshelyeken 2023 első fél évében regisztrál mintegy 16 millió vendégéjszaka valamivel több mint fele (8,1 millió) a belföldi vendégekhez, a további 7,9 millió pedig külföldi vendégekhez kötődött.

A belföldiek irányába eltolódó, egy évvel korábbi arány 2023 első fél évében sokkal kiegyenlítettebbé vált, hasonlóan a járvány előtti időszakhoz. Az eltöltött vendégéjszakák száma összességében stagnált az egy évvel korábbihoz képest, a visszafogottabb belföldi utazási kedvet ellensúlyozta a külföldi vendégforgalom jelentősebb bővülése.

 

Biztató kilátások az év végéig

Az idei turisztikai főszezon hazai teljesítményének végső eredményeihez számos, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó turisztikai attrakció járul hozzá, köztük a Forma–1 futam, a Sziget fesztivál, az atlétikai világbajnokság megrendezése, vagy az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Veszprém és a Bakony-Balaton régió eseményei – jegyzi meg a KSH elnöke, aki biztatónak ítéli a további kilátásokat. A főszezon döntő része és az egyre inkább kitolódó őszi utószezon az év második felében további lendületet adhatnak a határon belülről és kívülről érkező turistaforgalomnak, és meghaladhatja a 2022. évi teljesítményt – zárja elemzését Kincse Áron.

A KSH elnökének helyzetelemzése összecseng Horváth Péternek, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának várakozásaival, aki július elején azt mondta: "Ha a körülmények nem változnak, akkor az év egészére a tavalyit meghaladó vendégforgalmat és a magas költési hajlandóságú turisták még erőteljesebb megnyerésével a bevételek reálértelemben vett növekedését is várjuk. Az is biztosnak látszik, hogy ahogyan a pandémia idején a belföldi, most a külföldi vendégforgalom diktálja majd a turizmus lendületét."