Horváth Péter: Most a külföldi vendégforgalom diktálja a turizmus lendületét

Forrás: turizmus.com

 2023. július 03. 10:13

Jó évet és nyári turisztikai szezont vár Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. A növekedéshez a lendületet idén a beutazó turizmus adja. A fővárosi és a külföldi vendégforgalomban 10-15 százalékos bővülésre számít tavalyhoz képest – ez is kiderül a Vg.hu nagyinterjújából.

A legfrissebb statisztikai adatokat ismertetve a vezérigazgató elmondta, hogy az év első öt hónapjában 4 százalékkal több, összesen 12,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK)  tavalyhoz képest, ami leginkább a nagymértékben erősödő külföldi vendégforgalomnak köszönhető.A belföldi vendégforgalom visszaesése általános európai trend – fejtette ki Horváth Péter a Vg.hu-nak. Míg a Covid-járvány idején a korlátozások miatt jellemzően felerősödött az országok belföldi turizmusa, a feloldásukat követően elindult a nemzetközi turizmus visszaépülése. Mi magyarok is elindultunk külföldre, ennek tudható be itthon a belföldi vendégéjszakák 6 százalékos csökkenése az első öt hónapban. Ezt ellensúlyozza, hogy a tíz legnagyobb küldőpiacunk mindegyikéből többen érkeztek hozzánk január-május között. Pozitív változás az is, hogy a külföldi vendégéjszakákból a korábbinál nagyobb mértékben részesednek a vidéki úti célok, és nem csak a Balaton.

 

Futó kampányok, értékesítési aktivitások

A digitalizációnak is köszönhetően nagy mennyiségű adat áll az MTÜ rendelkezésére, amelyek felhasználásával hatékony, célzott kampányokkal tudják ösztönözni a keresletet és segíteni a területi egyenlőtlenségek mérséklését. Ennek a munkának az eredményeként a nyári előfoglalásoknál a hazai turisták esetében a tíz legnépszerűbb település közül mára csupán négy Balaton-parti, és egy nemzetközi példát is említve, a főváros 4. legfontosabb küldőpiacának számító Izrael turistái pedig kiemelkedő érdeklődést mutatnak Debrecen és a Balaton iránt – mondta.

Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója

Fotó: MTÜ

Az elmúlt években hazai forrásból 73 település 140 megújult szabadvízi fürdőhelyére irányította a figyelmet a vízi élmények népszerűsítésére indított keresletösztönző kampányuk, amely belföldön és a legnagyobb küldőpiacokon – Csehországban, Németországban, Lengyelországban, Izraelben és Ausztriában – volt látható májustól. Emellett ‒ elsősorban a távolabbi küldőpiacokon ‒ egy, Budapest kulturális életét és minőségi szolgáltatásait a fókuszba állító kampányuk is fut, New Yorktól−Shanghajig.Az MTÜ értékesítési tevékenységének erősítését mutatja, hogy míg 2016-ban hat, ma már több mint 20 küldőországban folytatnak sales aktivitást, és nyitottak az új lehetőségre, amire a nemrég újranyílt kínai piacot említette a vezérigazgató. Kínából olyan 8-10 napos monodesztinációs csomagok kialakítását segítették elő, ami a főváros mellett a vidéki városok meglátogatását is tartalmazza.

Fontos sales eredményüknek tartja, hogy tavaly év végétől az MTÜ átvette a Budapesti Kongresszusi Iroda feladatkörét is, melyet új működési modellel folytatnak, céljuk, hogy 2030-ra megduplázzák a Budapestre vonzott kongresszusok számát.

 

Nyári kilátások, átrendeződés a szálláshelyek piacán

A nyári kilátásokról szólva elmondta, az NTAK adatai szerint július-augusztusra már beérkezett 5,5 millió előfoglalás, amely ugyan 3 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttihez képest, de tapasztalataik szerint, az utolsó pillanatra hagyott utazási döntések miatt ez a szám még jócskán növekedni fog. A nemzetközi vendégforgalmat tekintve pedig a második negyedév további erősödést mutat. Az idei nagy rendezvények (kiemelten az Atlétikai Világbajnokság) vonzásának és főként a távoli piacokról érkező előfoglalások erőteljes növekedésnek köszönhetően a tavalyi, összességében 16,3 millió vendégéjszakával szemben idén 16,7 millió vendégéjszakára számít az MTÜ a harmadik negyedévben.

A vezérigazgató reagált a szezon kilátásait illető borúlátó nyilatkozatokra is, amelyeket a szállodások fogalmaztak meg, rámutatva, hogy átrendeződés figyelhető meg a piacon. Az NTAK szerint a szállodákban július-augusztusra valóban 11 százalékkal kevesebb a vendégészaka-foglalás, mint egy éve ilyenkor, ugyanakkor ezt kompenzálja a többi szálláshely típusba érkező foglalás, ezzel együtt azonos szintű a foglalt vendégéjszakák értéke a nyár utolsó két hónapjára. Az átrendeződés okát Horváth Péter a minőségi megújulásban látja, emlékeztetve, hogy az elmúlt években mintegy 14 ezer magánszálláshelyen mint 42 ezer szoba újult meg közel 42 milliárd forint állami támogatással.

 

"Nem lehet minden év rekordév"

Arra a kérdésre, hogyan látja a magyar turizmus idei évét, kifejtette:

„ha a körülmények nem változnak, akkor az év egészére a tavalyit meghaladó vendégforgalmat és a magas költési hajlandóságú turisták még erőteljesebb megnyerésével a bevételek reálértelemben vett növekedését is várjuk. Az is biztosnak látszik, hogy ahogyan a pandémia idején a belföldi, most a külföldi vendégforgalom diktálja majd a turizmus lendületét. Tudomásul kell venni, hogy nem lehet minden év rekordév. A fővárosi és a külföldi vendégforgalom tekintetében a tavalyi évhez képest 10-15 százalékos növekedésre számítunk, elérve a járvány előtti szint 90-95 százalékát.Célunk a stabil növekedés megtartása" – mondta a vezérigazgató.Horváth Péter hatalmas teljesítménynek tartja, hogy a turizmus az elmúlt időszak kihívásai mellett is mekkora gazdasági erőt tudott felmutatni, az első negyedévben egymagában produkálta a szolgáltatás-külkereskedelmi mérleg devizatöbbletének majdnem egyharmadát, a szezon közeledtével, áprilisban pedig már az aktívum közel 40 százalékát adta az utazások egyenlege.

Az interjúban az MTÜ vezérigazgatója még részletesen beszél arról:

  • milyen intézkedésekkel és támogatásokkal segítette a kormány az energiaárak megugrása miatt nehéz helyzetbe került turisztikai vállalkozásokat;
  • miért javasolták az NTAK-adatszolgáltatás szakaszos bevezetését a vendéglátásban és az attrakcióhelyszínek számára, és milyen előnyökkel jár a vállalkozások számára  a csatlakozás;
  • mi vonzza a külföldi turistákat Magyarországra.

 

A teljes cikk itt olvasható el.