Pénztárgépcsere: szeptemberben csak a kódigénylést ellenőrzik

 2013. augusztus 27. 16:55

Két szakaszban fogja ellenőrizni a NAV az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek cseréjére vonatkozó kötelezettség teljesítését – állapodtak meg a Nemzetgazdasági Minisztérium és az adóhatóság képviselői szombaton.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a NAV 2013. szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembe helyezési kódot megigényelték-e az adóhatóságtól a vállalkozók, október elsejétől pedig már azt kérik számon az ellenőrök, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

A bírságokkal kapcsolatban az államtitkár kiemelte: a csatlakozás minden vállalkozás számára kötelező, amely nyugtaadási kötelezettségének kötelezően pénztárgéppel tesz eleget. Ha valamely vállalkozás nem csatlakozik a rendszerhez, azaz nyugtaadási kötelezettségét a rendszer hatálybalépését követően nem az állami adóhatósághoz online bekötött pénztárgéppel teljesíti, az úgy fog minősülni, mintha nyugtaadási kötelezettségét elmulasztaná, így a magánszemély kötelezett 500 ezer forintig, a nem magánszemély kötelezett 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra, ismételt esetben akár üzletbezárásra is számíthat. Ez utóbbi azonban csak bizonyíthatóan rosszhiszemű és visszaeső adózói magatartás esetén fordulhat elő.

Elmondta azt is: a 2013. augusztus 31., illetve (elektronikus naplóval rendelkező kasszagépeknél) 2013. december 31. után már nem használható pénztárgépek esetében az üzemeltető választhat, hogy a pénztárgépet a használatból kivonja, vagy a szerviz közreműködésével selejtezi. Amennyiben az üzemeltető maga vonja ki a használatból a pénztárgépet, úgy erről köteles az állami adóhatósághoz adatszolgáltatást teljesíteni. A használatból kivont pénztárgép adómemóriáját köteles az adó-megállapításhoz való jog elévüléséig megőrizni.

Az üzemeltetőnek lehetősége van a pénztárgép selejtezésére is, amelyet szerviz végezhet. Ebben az esetben a pénztárgép üzemeltetőjét nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség, ugyanis azt a szerviz teljesíti az állami adóhatóság felé. A selejtezésnek része az adómemória kiszerelése is, amelyet az üzemeltető köteles megőrizni az adó megállapításához való jog elévüléséig.

A pénztárgép-tulajdonos választása szerint dönthet úgy, hogy az eredeti funkciójára rendeltetésszerűen már nem alkalmas, azaz hulladékká vált pénztárgépet a gyártó/forgalmazó cég részére vagy a nyilvántartásba vett, illetve hulladékkezelői engedéllyel rendelkező vállalkozás részére adja át.

Támogatás a forgalmazóknak

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a tárca tárgyalásokat kezdeményezett az engedélyezett pénztárgép-forgalmazókkal annak érdekében, hogy az adóhatósággal online kapcsolatra képes pénztárgépek a lehető legalacsonyabb áron kerüljenek forgalomba. Hétfőn a koreai kasszagépet forgalmazó Alt Cash Kft. tulajdonosaival írtak alá megállapodást, amely szerint a társaság vállalja, hogy a pénztárgépgyártás elősegítése érdekében kapott támogatás fejében 2013. november 30-ig tízezer darab pénztárgépet legfeljebb százezer forint nettó eladási áron értékesít. A megállapodás kiköti, hogy ugyanazon vevőnek legfeljebb két darab kedvezményes árú pénztárgépet lehet értékesíteni. Az alacsonyabb ár érdekében az NGM maximum 200 ezer euró támogatást ad a forgalmazóknak. A pénztárgépeket Koreában gyártják, az adóügyi modul magyar fejlesztés.

A pénztárgépcserére kötelezettek jelenleg hat engedélyezett gép közül válogathatnak. A Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft., a Montel Informatika Kft. és az Alt Cash Kft. egy-egy gépe mellett legutóbb a LA Pénztárgép Kft. egy Sento típusú gépre, míg a Micra-Metripond Kft. egy új MINI típusú pénztárgépre kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól.

Az MTI kérdésére az Alt Cash Kft.-nél elmondták, hogy a Sam4s NR-270 típusú online pénztárgépre leadott rendelések száma  nyomon követhető lesz az Alt Cash Kft rendelésfelvevő felületén, amely a www.penztargepcentrum.hu oldalról érhető el. A kedvezményes lehetőség az Alt Cash Kft. szerződött partnerein keresztül az ország egész területén elérhető - jegyzik meg.