Saját bora lesz Debrecennek

Forrás: MTI

 2014. november 18. 20:36

Ismét lesz Debrecennek saját bora: a november végén megrendezésre kerülő bormustrán mutatják be azt a fehér- és vörösbort, amely viselheti a város bora címet - jelentette be Debrecen polgármestere kedden, a Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Papp László elmondta: Debrecentől nem idegen a borkultúra. Emlékeztetett rá, hogy Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt.

Rangot jelentett a debreceni gazdáknak, ha Érmelléken volt szőlőbirtokuk - jegyezte meg a polgármester.

Az Érmellék akkori leghíresebb bora, a Bakator Debrecen borának számított, s most újra megélhetjük, hogy saját bora lesz a városnak, amely viselheti a Debrecen címerével ellátott, magyar és angol nyelvű címkét - tette hozzá.

Papp László kiemelte: a város rendezvényein ezeket a borokat szolgálják majd fel, de várhatóan a helyi éttermek kínálatába is bekerülnek, s a debreceni családok ünnepi asztalán is ott lesznek majd Debrecen város borai.

Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület elnöke, a Debreceni Borozó borászati szaklap kiadója elmondta: a III. Debreceni Bormustrán az újság tesztjein legjobban szereplő TOP20 borászat 75 kimagasló minőségű borát kóstolhatják meg az érdeklődők.
E borok közül kerül ki Debrecen város 2015-ös fehér és vörösbora, amelyet a bormustrán mutatnak majd be - tette hozzá.

Kerekes Sándor bortanácsadó, a Debreceni Borozó szerkesztője felidézte: a Bakator volt Széchenyi István kedvenc bora, amely Zichy gróf közreműködésével a kínai császár asztalára is lejutott.

Hozzátette: Érmelléken, Bihardiószegen újratelepítették az egykori Bakatort, ami remélhetőleg egyszer ismét Debrecen bora lesz.

Heit Loránd bihardiószegi gazda a sajtótájékoztatón elmondta: 2013-ban telepítették újra az első ezer Bakator-vesszőt, s jövőre további egy hektáron folytatják a telepítést.
Az új venyigék az idén már megmutatták a termésüket, s jövőre már kóstolgatható lesz a Bakator - tette hozzá.

A III. Debreceni Bormustra, a város borainak bemutatója november 29-én délután lesz a Déri Múzeumban - hangzott el a sajtótájékoztatón.