A SKÅL és Roxy találkozása

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. június 20. 18:21

A budapesti Hard Rock Hotel napokban megnyitott Roxy tetőterében tartotta soros szakmai találkozóját és üzleti ebédjét a magyar SKÅL klub június 20-án.

A közelmúltban megnyílt, ötcsillagos Hard Rock Hotel Budapest különleges, multifunkciós tetőterében először Jakab Gábor szállodaigazgató – aki maga is  klubtag – köszöntötte a megjelenteket.

Elmondta többek között, hogy a szálloda nemcsak a nagyon erős brand miatt különleges, hanem azért is, mert új vendégkört is hoz Budapestre. Van ugyanis egy Hard Rock-rajongótábor, akik a világ végére is hajlandóak elutazni, hogy megismerjenek egy új házat, valamint megvásárolhassák a limitált példányszámban gyártott, s az adott házhoz tartozó kitűzőt.

Jakab Gábortól megtudtuk azt is, hogy a tulajdonos már megvásárolta a Nagymező utcában a szállodával szomszédos, rossz állapotban lévő, két kisebb épületet, amelyekben, illetve amelyek helyén újabb 65 szobát építenek majd a jelenlegi 136-hoz.

A jó hangulatú SKÅL-találkozó megkezdése előtt Darázs György (Lázár Lovaspark) és Jakab Gábor (Hard Rock Hotel)

Fotó:turizmus.com

A SKÅL Hungary International nevében Darázs György (Lázár Lovaspark) alelnök köszöntötte a megjelenteket, s tolmácsolta a betegsége miatt távol maradó Jávorkai Péter elnök üdvözletét. Az aktuális ügyekről szólva elmondta többek között, hogy közeleg az őszi, Horvátországban sorra kerülő SKÅL világkongresszus időpontja. Javasolta a klubtagoknak, hogy már most kezdjenek megfelelő szállást találni, s ebben számíthatnak a Ivana Hercegnek, a Horvát Turisztikai Hivatal magyarországi képviselőjének segítségére.

Darázs György tájékoztatta a klubtagokat arról is, hogy a SKÅL Hungary International eddigi főtitkára, Bocsi Andrea leköszönt tisztségéről, mert családi kötelezettségei, valamint új főállása mellett nem jutott elég energiája az itteni ügyekre.

 

A hazai turizmus idei kilátásai

A szakmai klubnap első előadójaként Juhász Szabolcs, az MTÜ turisztikai szakmai igazgatója adott tájékoztatást a magyarországi turizmus 2022-ben várható alakulásáról.

Juhász Szabolcs, az MTÜ turisztikai szakmai igazgatója a pulpituson

Fotó: turizmus.com

Elmondta többek között, hogy országos szinten bizakodásra ad okot a májusi vendégéjszakák (közel 3 millió) és vendégek (több mint 1,2 millió) száma. Budapesten már nem ilyen szépek az adatok, de érthető is, hiszen a fővárosból még nagyon hiányoznak a visszatérő külföldiek, közülük is leginkább a távoli piacokról (USA, Távol-Kelet) érkezők.

Jelezte, hogy bizakodásra ad okot a vendéglátó ágazat első negyedévi, 280 milliárd forintos bevétele, de hozzátette, hogy ez még nem NTAK-adat, hiszen a vendéglátóhelyeknek és a turisztikai attrakcióknak csak 2023 januárjától lesz kötelező az adatszolgáltatás.

A szakmai igazgató beszélt arról is, hogy az évekkel ezelőtt megfogalmazott turizmusfejlesztési stratégia szállás- és attrakciófejlesztési megközelítését, a stratégia 2.0-ás változatában már felváltotta a marketingre fókuszálás. A jövőben négy fő szegmensre, a vendéglátásra, az egészségturizmusra, a MICE üzletágra és a vallási turizmusra fókuszál az MTÜ marketingtevékenysége.

Beszélt arról is, hogy a jövőben az adatvezérelt marketingtevékenység alakításában az NTAK egyre bővülő adatbázisa mellett olyan forrásokra is támaszkodnak majd, mint a mobilcella-információk, a kártyás vásárlási szokások, vagy éppen a social media keresési szokások alakulása. Az MTÜ egyébként 2022-re 37 millió vendégéjszakát prognosztizál az országban, szemben a 2019. évi 42, illetve a 2021. évi 27 millióval.

 

Megoldások a munkaerőhiányra

A SKÅL rendezvény másik prezentációját Anfer Tamás, a Service Flow Kft. key account manere tartotta. Az MSZÉSZ-ben is társult tag munkaerő-közvetítő, illetve kölcsönző cég szakembere a magyarországi munkaerőhiányra kínált megoldási javaslatot.

Anfer Tamás (Service Flow) prezentál

Fotó: turizmus.com

Elmondta, hogy 2021 nyara óta törvény adta lehetőség van arra, hogy ún. harmadik országokból is gyorsított eljárással érkezhessenek munkavállalók. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy az elsősorban szerb és ukrán munkavállalók mellett megjelenjenek Magyarországon egyéb balkáni országokból és a Távol-Keletről érkező szakemberek is.

A Pro Human cégcsoporthoz tartozó Service Flow Kft. "egykapus" kapcsolattartással kínál külföldi munkaerőt, ami azt is jelenti, hogy minden jogi procedúrát ők végeznek el, s természetesen ők vállalják a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő felkutatását, s ha kell Magyarországra szállítását is.

Jelenleg Indonéziából és a Fülöp-szigetekről hoznak megbízható, fegyelmezett, s nagyon alacsony fluktuációt gerjesztő munkavállalókat, elsősorban kölcsönzésre. Indiából, Pakisztánból, Bangladesből, Nepálból és Sri Lankáról pedig elsősorban munkaerőt közvetítenek. Tevékenységük révén a munkaadók nemcsak megbízható munkavállalókhoz jutnak, hanem megszabadulnak a bérversenytől és magas fluktuációtól is – hangsúlyozta az előadásban.