Steakhouse-ként újult meg a Haraszthy Pincészet étterme

Forrás: turizmus.com

 2019. május 28. 16:05

Kívül-belül teljesen megújult az etyeki Haraszthy Pincészet egykori Cinnamon étterme, amely "A tradíció új ízei” mottóval, egész éves nyitva tartással immár Matador néven várja a vendégeket.

A 143 hektáros birtok tulajdonosa, az argentin származású, de Magyarországon és Kaliforniában élő Carlos Coelho örömmel definiálta újra az étterem koncepcióját is: “12 éve visszük ezt az éttermet. Az elsődleges célunk nem az, hogy még szofisztikáltabb legyen a konyha, hanem az, hogy a vendégeink számára tökéletes, akár egész napos élményt kínáljunk a Haraszthy Pincészetben!” – idézte a tulajdonos szavait közleményében a pincészet.

A Matador étterem belülről

Fotó: Kerekes Nóra / Haraszthy pincészet

Az étterem nem is fine dining étteremként határozza meg magát, hanem steakhouse-ként, erre utal a Matador név is, továbbá bisztróként, ami erősen támaszkodik a pincészet multikulturális gyökereire.

“A világ három fontos borvidékéről: Etyekről, az argentínai Mendozából és Kaliforniából származó borainkkal párosítjuk kitűnő, de egyszerű ételeinket. Magunk készítjük a felvágottainkat és kolbászárukat is, és a világ különböző pontjairól származó húsok színesítik a kínálatot. A friss kenyér és a piacról frissen válogatott legjobb zöldségek is magától értetődőek, ráadásul utóbbiakból jó néhány saját termésűvel is büszkélkedhetünk."

Nem fine dining, steakhouse és bisztró

Fotó: Kerekes Nóra / Haraszthy pincészet

Diego Bautista, a mexikói-amerikai séf feladata, hogy ezekből a kiváló alapanyagokból maradandó élményt jelentő ételeket készítsen a vendégek számára.

“Mottónk: a tradíció új ízeit kínáljuk. Alapvetően párosításokban gondolkodunk, étlapunk kialakításánál fontos szempont volt, hogy ételeinkhez párosíthatóak legyenek az etyeki, az argentin vagy a kaliforniai testvérpincészetünk borai is.”

Egy fogás az új étlapról

Fotó: Kerekes Nóra / Haraszthy pincészet

A Haraszthy Pincészetről

A borászatot 1996-ban alapították Etyeken. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlészet atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során ezt az értékrendet szem előtt tartva készítik boraikat az Etyek-budai borvidéken a borász, Pázmányi Dániel vezetésével.

Hitvallásuk szerint úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat készíteni, ha ötvözik a modern technológiát a hagyományos eljárásokkal. A magyar fajták mellett Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi tökéletesítésével is foglalkoznak.

A borok legnagyobb részben az alábbi fajtákból készülnek: Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir. A 2019-es Vinagora Nemzetközi Borversenyen 2017-es Pinot Noir aranyérmet szerzett és a legjobb magyar fajtabor kategóriát is elnyerte, 2018-as Pinot Noir Rosé pedig ezüstéremmel lett gazdagabb. A szortimentben az argentin és kaliforniai testvérpincészetük tételei is megtalálhatóak.

A Haraszthy Pincészet a 143 hektárnyi váli és etyeki területeivel mára az Etyek-Budai borrégió legnagyobb földbirtokosává vált. A pincészet éves termelése 250.000 palack. A Haraszthy birtok a pincészetet és a mellette található megújult Matador éttermet foglalja magába. A birtok számos programmal várja látogatóit: interaktív borkóstoló keretén belül betekintést nyerhetnek a feldolgozó- és palackozóüzembe, a különleges hangulatú lovagterembe, a borkönyvtárba. valamint a borospincébe. Pihenni vágyó vendégeknek remek kikapcsolódást nyújt az étterem mellett található úszómedence és kültéri szauna.