Szigorra számíthatnak az uberesek

Forrás: MTI

 2016. január 22. 15:22

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január 22-től zéró toleranciát alkalmaz az uberesekkel szemben - jelentette be pénteken Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

A NAV pénteken „Uber sofőr vagyok, hogyan adózzak" címmel tájékoztatót tesz közzé honlapján, amelyben egyértelműen leírja, mi a teendője a magyar adótörvények alapján az ilyen tevékenységet végző sofőrnek.

A NAV tájékoztatója tartalmazza egyebek mellett, hogy adószámot kell kiváltania (közösségi is szükséges), el kell döntenie, hogy milyen adózást választ, hogy belép-e az áfa-körbe (6 millió forintig alanyi mentességet választhat).
Kitért arra is: az ellenőrzések feltárták, hogy a szolgáltatást végző magánemberek 12 oldalas szerződést kötnek egy holland céggel, amely tartalmazza, hogy be kell tartaniuk az adózásra, társadalombiztosításra vonatkozó nemzeti jogszabályokat. Ismerteti azt is, milyen műszaki paraméterekkel, feltételekkel lehet részt venni a szolgáltatásban, és kártérítési felelősséget ír elő. Olvassák el alaposan a szerződést - tanácsolta Tállai András -, és rá fognak jönni, hogy mindenért ők felelnek.
Az államtitkár bejelentette: a tájékoztató megjelenése után zéró tolerancia kezdődik, a NAV jelentős erőket csoportosít át az uberes sofőrök ellenőrzésére. 
Hangsúlyozta: szeretnék, ha azonos feltételek lennének a személyszállítás terén, hogy ne lehessen bejelentkezés, adózás nélkül versenyelőnyhöz jutni a taxisokkal szemben.
Kitért arra is, hogy más európai országok is küzdenek e tevékenységgel, de nincs egységes álláspont, ezért minden országnak magának kell azonos feltételeket teremtenie, megszüntetnie a versenyelőnyt.


Nincs adat arról, hogy Magyarországon hányan végeznek Uber szolgáltatás címen személyszállítási szolgáltatást. A NAV meg fogja keresni a holland társaságot és a holland adóhatóságot, hogy adatokat kérjen az e tevékenységet végzőkről.

Kapcsolódó cikkek